Turcia: Ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi în oraşul Diyarbakir

În oraşul Diyarbakir au avut loc ciocniri violente după ce manifestanţii au ieşit din nou pe străzi pentru a cere suspendarea stării de asediu impusă de Ankara în zonă.
Poliţia turcă foloseşte un tun cu apă pentru a dispersa manifestanţii kurzi în timpul unui protest violent în oraşul Diyarbakir, 2 martie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.03.2016

Poliţia a folosit miercuri tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a opri manifestanţii să mărşăluiască spre districtul Sur, în timp ce au făcut apel la suspendarea stării de asediu decretată de autorităţi în zonă.

În părţile centrale ale oraşului Diyarbakir, manifestanţii au incendiat containere de gunoi şi cutii în mijlocul străzilor.

Diyarbakir, cel mai mare oraş majoritar kurd din sud-estul Turciei, se află sub asediu din 2 decembrie 2015, în condiţiile în care guvernul îşi continuă campania de eliminare a militanţilor PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) din regiune.

Violenţele de miercuri au avut loc la câteva ore după ce o bombă a explodat în districtul central Yenisehir, localizat la nord de Diyarbakir. Oficialii turci au învinuit PKK pentru atac, susţinând că o persoană a fost ucisă şi altele patru au fost rănite.

Ankara a decis să ridice parţial o stare de asediu similară în Cizre, un alt oraş tensionat în sud-estul dominat de kurzi, dar a susţinut că situaţia va rămâne neschimbată în Diyarbakir deoarece violenţele de acolo nu au încetat în totalitate.

Rezidenţii din Cizre au început miercuri să se întoarcă la casele lor, descoperind scene devastatoare şi clădiri distruse în întregime. Ei au plecat din oraş la mijlocul lunii decembrie, când a fost lansată o operaţiune intensă de securitate împotriva poziţiilor aparent ocupate de PKK.

Armata turcă susţine că a reuşit să ucidă aproximativ 670 de membri suspecţi ai PKK începând cu iulie 2015. Totuşi, oficialii Partidului Democrat al Poporului (HDP), un partid pro-kurd, au declarat că mulţi dintre cei ucişi au fost civili.

Protestul de miercuri din Diyarbakir a avut loc în urma unui apel lansat de HDP pentru o demonstraţie în Sur în vederea ridicării stării de asediu. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat solicitarea, susţinând că a fost este un “apel pentru teroare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor