Turcia achită 26 de “lideri” ai protestelor din Piaţa Taksim din 2013

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.04.2015

Un tribunal din Istanbul a achitat miercuri 26 de persoane acuzate, printre altele, că ar fi format un grup criminal în vederea organizării protestelor din 2013 împotriva guvernului preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, conform Yahoo News.

Cei 26 suspecţi sunt consideraţi a fi cu toţii lideri ai mişcării “Solidaritate pentru Taksim”, un grup umbrelă format din reprezentanţi ai societăţii civile, sindicate şi grupuri politice, care s-a aflat în fruntea demonstraţiilor.

Activiştii, printre care doctori, arhitecţi şi ingineri, au fost acuzaţi de înfiinţarea unui sindicat al crimei, încălcarea ordinii publice şi organizarea de proteste ilegale prin intermediul mass mediei sociale.

Tribunalul a decis miercuri că nu există dovezi suficiente pentru a-i condamna pe acuzaţi, dintre care 5 ar fi putut primi până la 30 de ani de închisoare, a declarat avocatul Can Atalay pentru Reuters.

Amnesty Internaţional, un grup pentru drepturile omului cu sediul în Marea Britanie, a descris întregul proces ca fiind scandalos.

Mişcarea “Solidaritate pentru Taksim” a organizat protestele din Piaţa Taksim din Istanbul în 2013, la sfârşitul lunii mai, în încercarea de a împiedica autorităţile să demoleze un parc din zonă şi pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de partidul de guvernament AK, aflat la putere de peste 12 ani.

Erdogan era premier la acea vreme şi a descris protestele, care au degenerat în ciocniri violente după ce poliţia a întrerupt democraţiile paşnice, ca fiind acţiunea unor “scursuri”.

Criticii au afirmat că răspunsul său a reflectat o amplificare a intoleranţei pentru forţele de opoziţie.

Alte câteva sute de persoane sunt în continuare judecate pe cuprinsul ţării pentru presupuse infracţiuni legate de acele proteste, considerate a fi cea mai mare provocare a Partidului AK de când acesta a ajuns la cârma ţării.

Turcia s-a confruntat cu o criză politică după ce zeci de oficiali guvernamentali şi oameni de afaceri proeminenţi, apropiaţi ai fostului premier Erdogan, au fost arestaţi în 17 decembrie 2013 în cadrul unei investigaţii privind primirea de mite.

Erdogan şi susţinătorii săi îl acuză pe fostul său aliat Fethullah Gulen, un cleric autoexilat în SUA, de conducerea unui aşa zis “stat paralel” şi de orchestrarea interceptărilor ilegale în încercarea de a răsturna guvernul turc de la putere. Gulen a negat aceste acuzaţii.

Pe 14 decembrie 2014, forţele de securitate turceşti au năvălit la sediul reţelei de televiziune Samanyolu şi la sediul ziarului Zaman, ambele fiind localizate în Istanbul. S-a afirmat că atât reţeaua de televiziune cât şi ziarul ar fi apropiate de Gulen.

De la venirea sa la putere, Erdogan a anchetat şi arestat un grup de 500 de persoane bănuite că ar fi fost membri ai aşa-numitei organizaţii Ergenekon - despre care se credea că reprezintă guvernul din umbră al Turciei - un grup de militari şi intelectuali naţionalişti turci care ar fi menţinut stabilitatea în ţară şi ar fi trasat politica externă a acesteia. Erdogan suspectează că Ergenekon ar fi la originea condamnării sale la câteva luni de puşcărie şi că ar avea o poziţie opusă radicalismului islamic manifestat de liderul turc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor