Avertismentul lui Erdogan la adresa Papei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan (st) şi Papa Francisc.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan (st) şi Papa Francisc. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a avertizat pe Papa Francisc să nu mai repete “greşeala” de a prezenta ca genocid crimele comise de Imperiul Otoman împotriva armenilor, conform Hürriyet Daily News.

“Oricând politicienii şi funcţionarii religioşi îşi asumă îndatoririle istoricilor, iese la iveală delirul şi nu dovada. Prin urmare, vreau să repet apelul nostru de a se crea o comisie comună de istorici, amintind că suntem pregătiţi să ne deschidem arhivele. Doresc să îl avertizez pe Papa Francisc să nu mai repete această greşeală şi îl condamn pentru ea”, a declarat Erdogan în cadrul unei întâlniri a Adunării Exportatorilor Turci (AET) în 14 aprilie.

Erdogan a declarat că regretă mult remarcile făcute în weekend de suveranul Pontif, care a declarat despre crimele în masă comise de otomani împotriva armenilor în 1915 că reprezintă “primul genocid al secolului XX”.

“În secolul trecut familia noastră umană a trecut prin trei tragedii masive şi fără precedent. Prima tragedie, care este considerată în mare parte drept primul genocid al secolului XX, a lovit poporul armean”, a declarat Papa Francisc în prezenţa preşedintelui armean Serzh Sargsyan.

“Remarcile sale afişează aparenţa unei mentalităţi diferite de cea a unui funcţionar religios”, a declarat Erdogan. “Nu voi lăsa evenimentele istorice să fie scoase din propriul lor curs şi să fie transformate într-o campanie împotriva ţării şi naţiunii noastre.”

Papa Francisc a făcut acele remarci în timpul unei ceremonii armene desfăşurate la Basilica Sf. Petru din Roma cu ocazia marcării a 100 de ani de la omorurile în masă comise împotriva armenilor. Suveranul Pontif a declarat că este datoria lui de a onora memoria bărbaţilor, femeilor şi copiilor nevinovaţi ce au fost ucişi de turcii otomani.

În 13 aprilie, Uniunea Europeană a cerut Turciei şi Armeniei să îşi normalizeze legăturile, susţine Hürriyet Daily News.

Partea armeană estimează că 1,5 milioane de armeni au fost ucişi între 1915 şi 1917. Turcia musulmană nu neagă faptul că mulţi creştini armeni au murit în luptele cu soldaţii otomani, dar susţine că a fost vorba de un război civil, şi nu un genocid, în care şi-au pierdut viaţa între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe