USR: Senatul abilitează un guvern care încă nu există, să dea ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare

Nici n-a fost numit încă guvernul, că Senatul a şi dat undă verde unui proiect care va permite viitorului Executiv să dea ordonanţe cât timp parlamentarii (inclusiv cei din Opoziţie) vor fi în vacanţă.
Mihai Gotiu
Mihai Gotiu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Majoritatea PSD şi ALDE, sprijinită de UDMR, a realizat o nouă premieră pentru istoria neagră a democraţiei româneşti: a votat în plenul Senatului abilitarea unui guvern care încă nu există, să emită ordonanţe simple pe perioada vacanţei parlamentare, semnalează reprezentanţii Uniunii Salvaţi România.

Culmea, proiectul legii de abilitare, adoptat luni după-amiază în Senat, a fost întocmit de Cabinetul Grindeanu, reprezentând viziunea de guvernare a lui Grideanu - dat jos pe motiv că nu ar fi performat suficient de bine - şi a miniştrilor săi şi a fost votată de aceiaşi senatori care, nu demult, votau căderea fostului guvern.

”Doamnelor şi domnilor senatori, vă felicit pentru excesul de zel şi entuziasmul cu care îmi oferiţi momente şi subiecte pentru volumele de memorii. După ce săptămâna trecută am asistat la căderea unui executiv la iniţiativa coaliţiei de guvernare care l-a numit, astăzi veţi vota abilitarea unui Guvern care nu există. Aţi luat în calcul şi probabilitatea, oricât ar fi ea de mică, că în urma a ceea ce se va întâmpla în zilele acestei săptămâni – şi, ţinând cont de specificul politicii româneşti, se pot întâmpla multe – că s-ar putea să abilitaţi un Guvern al Opoziţiei?”, a declarat, în cadrul dezbaterii din Senat, reprezentantul USR Mihai Goţiu.

Goţiu a amintit şi de momentul audierii miniştrilor, a dezbaterii programului şi votării Guvernului Grindeanu, din ianuarie. ”V-am reproşat atunci, şi nu ne-aţi ascultat, că timpul audierii miniştrilor şi cel pentru dezbaterea programului de guvernare sunt prea scurte, şi că, din această cauză, nu ne putem face o idee asupra viziunii şi competenţelor membrilor Cabinetului, în parte, şi a Executivului în ansamblul lui. Nu ne-aţi ascultat, deşi, dacă atunci aţi fi fost mai vigilenţi şi nu aţi fi refuzat ajutorul nostru, poate nu aţi fi ajuns să vă demiteţi propriul Guvern”, a arătat Mihai Goţiu.

Vicepreşedintele Senatului a mai susţinut şi faptul că proiectul legii de abilitare ar fi trebuit să fie votat pe capitole, pentru fiecare domeniu în parte. Mihai Goţiu a dat exemplul Cercetării, unde politicile ministrului Constantin Valeca au dus România în centrul unui scandal internaţional, cu articole negative în ”Nature” ori ”Science” şi cu luări de poziţie ale Asociaţiei Universităţilor Europene şi ale comunităţii ştiinţifice de top, din ţară şi diaspora. Cu toate acestea, abilitarea votată în Senat îi va permite ministrului să modifice Legea Cercetării şi Legea statutului personalului din cercetare-dezvoltare fără nicio consultare publică!

”NU vă mai jucaţi cu regulamentele şi nu mai umiliţi această instituţie, punându-i pe senatori în situaţia de a vota un Guvern care nu există!”, a transmis Mihai Goţiu.

Senatul a fost prima cameră sesizată pe acest proiect, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne