Trump susţine că se va întâlni cu Putin şi Xi Jinping la summitul G20

Donald Trump
Donald Trump (ALEX WONG/GETTY IMAGES)

Preşedintele american Donald Trump a declarat că se va întâlni cu omologul rus Vladimir Putin la summitul G20 din Japonia din luna iunie, potrivit RFE/RL.

Trump a făcut comentariile luni, în timpul unui interviu cu reporterii înaintea întâlnirii cu premierul ungar Viktor Orban, aflat într-o vizită în SUA.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de ştiri rusă Interfax, a afirmat că Washingtonul nu a cerut o întâlnire între Trump şi Putin.

“Nu a existat o astfel de cerere şi, de asemenea, nu s-a ajuns la un astfel de acord până acum”, a declarat Peskov.

Anterior, publicaţia rusească Kommersant, citând un oficial anonim al Departamentului de Stat al SUA, a susţinut că administraţia de la Casa Albă a făcut o cerere către Kremlin pentru o întâlnire Trump-Putin.

Remarcile lui Trump au avut loc cu o zi înainte ca secretarul de stat american Mike Pompeo să sosească în staţiunea rusească Soci pentru convorbiri cu preşedintele Putin şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Discutând cu reporterii săptămâna trecută, un membru de rang înalt al Departamentului de Stat a refuzat să spună dacă Pompeo va face vreun aranjament pentru întâlnirea Trump-Putin.

Recent, Putin şi Trump au discutat prin telefon despre Venezuela, Ucraina, Iran şi despre concluzia la care a ajuns investigaţia procurorului special american Robert Mueller asupra presupusei interferenţe ruseşti cu alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

De asemenea, Trump a afirmat că se va întâlni şi cu omologul chinez Xi Jinping în marja summitului G20 din Japonia, în condiţiile în care SUA şi China sunt prinse într-un război comercial tot mai intens care a zguduit pieţele de acţiuni şi a speriat investitorii, care sunt îngrijoraţi de pagubele pe termen lung asupra comerţului dintre cele mai mari două economii ale lumii.

În urmă cu câteva zile, Trump a anunţat majorarea de la 10 la 25% a tarifelor aplicate asupra unor importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari. În plus, Trump i-a cerut Reprezentantului SUA pentru Comerţ, Robert Lighthizer, să înceapă să impună tarife asupra importurilor chineze netaxate, o măsură ce va afecta alte produse în valoare de 300 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe