După bombardiere şi un portavion, SUA trimite în Orientul Mijlociu o navă de asalt amfibiu şi rachete Patriot

Sistemul antirachetă american Patriot
Sistemul antirachetă american Patriot (Bernd Wustneck/AFP/Getty Images)

SUA îşi consolidează forţele în Orientul Mijlociu pentru a combate ceea ce a declarat că sunt ameninţări militare din partea Iranului. Oficiali americani susţin că Teheranul plasează rachete balistice cu rază scurtă pe ambarcaţiuni mici.

Washingtonul a anunţat că va trimite în Orientul Mijlociu o baterie de rachete Patriot şi o navă de asalt amfibiu (USS Arlington) pentru a contracara ceea ce administraţia SUA a precizat că este o ameninţare din partea Iranului, a susţinut vineri Pentagonul, potrivit Deutsche Welle.

“Aceste active se vor alătura grupului portavionului USS Abraham Lincoln şi unui grup de bombardiere al Forţei Aeriene americane în Orientul Mijlociu ca răspuns la anumite indicii privind creşterea gradului de pregătire a iranienilor pentru desfăşurarea unor operaţiuni ofensive împotriva forţelor americane şi ale intereselor noastre”, a precizat Pentagonul într-o declaraţie.

Iranul a anunţat în această săptămână că îşi va reduce unele dintre angajamentele aumate după încheierea acordului nuclearcu marile puteri  în 2015, care a fost subminat de retragerea SUA din acesta în urmă cu un an.

Patriot este un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune şi potrivit pentru toate condiţiile meteo şi care a fost proiectat să combată rachete balistice tactice, rachete de croazieră şi avioane de luptă avansate.

USS Arlington este o navă care transportă soldaţi, vehicule amfibii, avioane cu aterizare convenţională şi aeronave cu aripi rotative.

Aceste active militare se vor alătura unui grup maritim de luptă condus de portavionul USS Abraham Lincoln şi unui grup de bombardiere B-52 capabile nucleare în regiunea Orientului Mijlociu.

Oficiali americani anonimi au declarat mass mediei americane că, potirivit unor informaţii, Iranul a amplasat rachete balistice cu rază scurtă pe ambarcaţiuni de capacitate mică de-a lungul ţărmului său.

În weekendul trecut, John Bolton, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, a anunţat desfăşurarea grupului condus de portavionul USS Abraham Lincoln pentru a trimite Iranului un mesaj “clar şi inconfundabil” cu privire la orice atac al acestuia asupra SUA şi partenerilor săi din regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe