Trump pregăteşte noi tarife pentru majoritatea importurilor chineze încă nevizate de majorările tarifare

Administraţia SUA a pregătit noi tarife pentru o altă serie de importuri chineze, la scurt timp după ce a anunţat majorarea tarifelor aplicate asupra unei game de importuri deja taxate. China şi SUA se află în negocieri pentru a evita amplificarea disputei comerciale.
Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a început procesul de impunere a tarifelor la aproape toate importurile chineze care nu au fost vizate până acum de taxe, după ce discuţiile dintre SUA şi China s-au încheiat vineri, potrivit Deutsche Welle.

Măsura a fost anunţată la mai puţin de o zi după ce Washingtonul a crescut de la 10% la 25% taxele asupra importurilor chineze în valoare de 200 miliarde de dolari. Iar noua creştere de tarife se aplică unor importuri chineze cu o valoare şi mai mare, aproximativ 300 miliarde de dolari.

Reprezentantul SUA pentru Comerţ, Robert Lighthizer, a precizat într-o declaraţie că Trump “ne-a ordonat să începem procesul de impunere a tarifelor în esenţă asupra tuturor importurilor din China” ce nu au fost supuse unei creşteri tarifare.

Reprezentanţii chinezi şi americani s-au întâlnit la Washington timp de două zile, joi şi vineri, existând şanse ca discuţii suplimentare să aibă loc în China.

Trump a precizat pe Twitter că nu a existat “nicio grabă” pentru a încheia vineri un acord, adăugând că tarifele “ar putea să fie sau să nu fie înlăturate de ceea ce se întâmplă cu negocierile viitoare”.

O serie de produse de larg consum – inclusiv telefoane mobile, calculatoare, haine şi jucării – au fost lovite de creşterea tarifelor de la 10% la 25% ce a intrat în vigoare vineri. Au fost incluse şi piese auto.

Totuşi, autorităţile americane au declarat că creşterea tarifară nu va fi aplicată produselor care deja au plecat din porturile chineze. Transportul maritim de produse din China spre SUA durează între trei şi patru săptămâni, astfel încât avertismentul oferă negociatorilor timp suplimentar pentru a depăşi criza.

Trump a anunţat prima creştere a tarifelor duminica trecută, în semn de frustrare faţă de ritmul lent al negocierilor.

Oficialii comunişti au promis că vor lua “contramăsuri necesare”.

Tensiunile dintre China şi SUA s-au amplificat după ce Casa Albă a acuzat Beijingul că şi-a redus angajamentele faţă de reforma în sectorul comerţului.

Washingtonul a cerut reforme semnificative pentru economia chineză, precum supunerea companiilor de stat la principiile pieţei, reducerea subvenţiilor masive de stat şi eliminarea furtului de proprietate intelectuală americană.