Trump: SUA se află “acolo unde dorim” în relaţia cu China

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C.
Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat duminică faptul că SUA “se află acolo unde dorim să fie” în relaţia cu China, adăugând că statul comunist chinez “a încălcat acordul cu noi” şi apoi a urmărit să îl renegocieze, potrivit Reuters.

“Vom lua de la China zeci de miliarde de dolari prin tarife. Cumpărătorii pot alege să producă bunurile în Statele Unite (în mod ideal) sau să le cumpere din ţări fără taxe”, a precizat Trump într-un mesaj postat pe Twitter.

El a adăugat: “Apoi banii pe care China nu îi va mai cheltui îi vom cheltui cu marii noştrii patrioţi fermieri (agricultură), ceea ce este un mic procent din tarifele totale primite. Şi vom distribui mâncare unor oameni înfometaţi din diverse ţări ale lumii!”

Trump a insistat că, de fapt, China a preluat nota de plată pentru campania sa tarifară şi nu consumatorii americani. Însă preţurile au crescut la o serie de produse, precum biciclete, maşini de cusut, şi datele guvernamentale arată că consumatorii americani au trebuit deja să plătească mai mult de la prima rundă de tarife aplicate asupra importurilor chineze în toamna trecută.

De asemenea, Ministerul chinez de Externe a declarat că Beijingul nu va ceda în faţa presiunii externe după ce Washingtonul şi-a reînnoit avertizarea privind impunerea de tarife asupra tuturor importurilor chineze.

Războiul comercial dintre cele două cele mai mari economii ale lumii s-a intensificat vineri, când SUA a crescut de la 10 la 25% tarifele aplicate asupra unor importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari.

În plus, Trump i-a cerut Reprezentantului SUA pentru Comerţ, Robert Lighthizer, să înceapă să impune tarife asupra importurilor chineze netaxate, o măsură ce va afecta alte produse în valoare de 300 miliarde de dolari.

Beijingul a promis că va răspunde la măsurile americanilor, dar încă nu a dat detalii.

“În ceea ce priveşte detaliile, va rugăm să continuaţi să acordaţi atenţie”, a afirmat Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

“China nu va ceda niciodată în faţa presiunilor externe. Avem încrederea şi abilitatea de a ne proteja drepturile legale şi legitime”, a precizat Geng.