Trump susţine că Moscova nu l-a ajutat să câştige alegerile. A fost convocat Marele Juriu

Preşedintele american a declarat că nu a câştigat alegerile de anul trecut datorită Rusiei, chiar dacă rapoartele media au susţinut că Departamentul de Justiţie al SUA a convocat un Mare Juriu pentru a investiga acuzaţii privind presupuse acţiuni ruseşti de a influenţa alegerile.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

“Majoritatea oamenilor ştiu că nu au fost implicaţi ruşii în campania noastră. Nu am câştigat datorită Rusiei. Am câştigat datorită vouă”, a declarat preşedintele american Donald Trump, unei mulţimi de susţinători, în timpul vizitei efectuate joi în statul american Virginia de Vest.

Republicanul Trump i-a învinuit pe democraţi pentru promovarea “unei farse” şi pentru “inventarea întregii poveşti legate de Rusia”, chiar dacă Wall Street Journal şi alte organizaţii media au anunţat că Robert Mueller, consilier special al Departamentului american al Justiţiei, a convocat un Mare Juriu în Washington pentru a investiga dacă a existat o colaborare între campania lui Trump şi Moscova pe durata alegerilor prezidenţiale.

Liderul de la Casa Albă a precizat că ideea că Rusia l-ar fi ajutat să câştige alegerile este “umilitoare pentru noi toţi şi, mai ales, umilitoare pentru ţara noastră şi pentru Constituţia noastră”.

Totuşi, Trump şi alţi oficiali de la Casa Albă au afirmat că speră că prin convocarea unui Mare Juriu va fi accelerată finalizarea investigaţiei asupra presupusei interferenţe a Rusiei, care i-a marcat preşedinţia de la bun început.

“Sper că această concluzie finală este una cu adevărat corectă, ceea ce de fapt merită milioanele de oameni care ne-au oferit măreaţa victorie în noiembrie [2016] şi ceea ce doresc şi merită toţi americanii care vor un viitor mai bun”, a adăugat el.

Convocarea unui Mare Juriu va accelera probabil investigaţia prin faptul că îi va permite lui Mueller - un fost director FBI -, să citeze documente şi să obţină mărturii sub jurământ. De asemenea, acţiunea ar putea duce la puneri sub acuzare.

Avocaţii lui Trump au precizat că acesta nu are de ce să se teamă de convocarea Marelui Juriu, deoarece nu există nicio indicaţie că preşedintele este investigat.

“Fostul director FBI James Comey a declarat de trei ori că preşedintele nu este investigat şi nu avem niciun motiv să credem că acel lucru s-a schimbat”, a declarat Sarah Sanders, secretar de presă al Casei Albe.

Reuters a declarat că Marele Juriu a emis citaţii în legătură cu o întâlnire care a avut loc în iunie 2016 între un grup de ruşi (care aparent ar fi precizat că deţineau informaţii dăunătoare la adresa democratei Hillary Clinton) şi fiul lui Trump, Donald Jr., ginerele preşedintelui, Jared Kushner şi fostul manager al campaniei lui Trump, Paul Manafort.

Între timp, CNN a afirmat că investigaţia se concentrează asupra unor potenţiale infracţiuni financiare.

Un Mare Juriu este împuternicit să hotărască dacă va fi decisă punerea sub acuzare într-un anumit caz şi operează în secret.

Dar, nu înseamnă neapărat că punerea sub acuzare este iminentă, susţin experţii.

Ty Cobb, consilier special al preşedintelui Trump, a declarat că nu a cunoscut faptul că Mueller a început să se folosească de un nou Mare Juriu.

“Problemele legate de Marile Jurii sunt, de obicei, secrete. Casa Albă favorizează orice metodă care va accelera finalizarea acestei probleme într-o manieră corectă... Casa Albă este dedicată cooperării depline cu Mueller”, a adăugat Cobb.

Mueller a fost numit de către Departamentul american de Justiţie pentru a investiga presupusa interferenţă a Rusiei cu alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut şi potenţialele legături cu ruşii dintre campania lui Trump sau a echipei sale de tranziţie. De asemenea, Mueller investighează potenţiala obstrucţionare a justiţiei în aceste probleme.

Comisii separate din cadrul Congresului SUA investighează, de asemenea, probleme privind presupusul amestec al ruşilor în alegerile americane – acuzaţii pe care Moscova le-a negat în repetate rânduri şi pentru susţinerea cărora până acum nu s-au descoperit dovezi incontestabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe