Trump: Rusia subminează eforturile SUA de a scăpa de armele nucleare nord-coreene

Preşedintele american Donald Trump a declarat că Rusia subminează eforturile Statelor Unite de a restricţiona programul nuclear al Coreei de Nord.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Într-un interviu acordat miercuri pentru Fox Business Network, preşedintele american a precizat că ar fi mai uşor să rezolve problema nucleară nord-coreeană dacă SUA ar avea o relaţie mai bună cu Rusia.

“China ne ajută, dar poate că Rusia merge pe celălalt drum şi afectează ceea ce obţinem”, a afirmat Trump, făcând referire la eforturile administraţiei sale de a convinge ţările lumii să exercite presiune asupra Coreei de Nord prin impunerea de sancţiuni economice stricte.

O serie de teste pentru arme desfăşurate de Phenian şi un schimb de ameninţări între Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un au amplificat tensiunile dintre cele două tabere în acest an.

Trump a făcut presiuni atât asupra Rusiei, cât şi a Chinei să restricţioneze programul nuclear al vecinului lor.

În timp ce Rusia a menţinut relaţii cu Phenianul, China este cel mai mare partener comercial şi aliat al Coreei de Nord.

Relaţiile dintre SUA si Rusia s-au deteriorat din cauza deciziei Moscovei de a anexa peninsula ucraineană Crimeea în 2014, a sprijinului acordat de Kremlin guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi a presupusului amestesc al ruşilor în alegerile prezidenţiale americane din 2016, amestec negat categoric de Moscova.

Remarcile lui Trump la Fox au readus în discuţie o promisiune făcută în timpul campaniei sale prezidenţiale de anul trecut de a îmbunătăţi relaţiile Statelor Unite cu Rusia.

“Cred ca am putea avea o relaţie bună” cu Rusia, a afirmat preşedintele american. “Cred ca situaţia nord-coreeană ar fi rezolvată mai uşor”.