Premierul nipon câştigă un nou mandat. Promite intensificarea presiunii asupra Coreei de Nord

Coaliţia de guvernare a premierului japonez Shinzo Abe câştigă o majoritate de două treimi în alegerile de duminică, conform sondajelor. Abe susţine că sarcina sa iminentă este cea de a aborda criza provocată de Coreea de Nord.
Premierul nipon Shinzo Abe
Premierul nipon Shinzo Abe (Getty Images)

Premierul Shinzo Abe a declarat că victoria în alegerile naţionale i-a întărit determinarea de a “aborda într-o manieră fermă” problema nord-coreeană, după ce Phenianul a efectuat recent mai multe teste nucleare şi de rachete ce au înfuriat vecinii din regiunea Pacificului şi au atras noi sancţiuni din partea ONU.

“Pentru acest lucru este nevoie de o diplomaţie consistentă”, a declarat Abe care, în ultimele câteva luni, i-a curtat pe preşedinţii american Donald Trump şi cel rus Vladimir Putin.

Abe a cerut alegeri anticipate pentru a-şi consolida mandatul cu scopul de a contracara ameninţările la adresa Japoniei, inclusiv cea venită dinspre Coreea de Nord.

După anunţarea primelor rezultate, un purtător de cuvânt al cabinetului nipon a declarat că Abe şi Trump au discutat telefonic şi au convenit să intensifice presiunea asupra Phenianului.

Cele două treimi îi vor permite lui Abe să continue dezbaterea privind modificarea Constituţiei pacifiste a ţării adoptate după cel de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, se estimează că Abe va menţine relaţiile strânse cu SUA, inclusiv în domeniul apărării, şi va aborda o politică economică liberală în favoarea energiei nucleare.

Mass media naţională, precum ziarul Asahi, au atribuit victoria lui Abe unei opoziţii slabe şi a lipsei de rivali convingători. Aproximativ 51% dintre alegători nu au încredere în Abe, conform unui sondaj publicat de Kyoto News.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe