Trei în unul la un preţ pe măsură: meteorit, obiect de colecţie şi revolver (video)

Pistol construit cu rămăşiţele meteoritului Gibeon
Pistol construit cu rămăşiţele meteoritului Gibeon (robbreport.com)

Patru miliarde de ani. În tot acest timp a zburat prin spaţiu, printre galaxii şi stele, meteoritul Gibeon. Patru miliarde de ani care acum se pot ţine între mâini. Cum? Graţie unui pistol realizat manual din rămăşiţe ale acestui corp ceresc ce a lovit o regiune din sudul Namibiei în timpurile preistorice. Numele său provine de la oraşul Gibeon, locul în care s-au găsit cele mai multe dintre fragmentele de material.

Firma americană producătoare de arme Cabot a intrat în posesia unor astfel de fragmente şi a creat o nouă colecţie de pistoale numite Big Bang. Dar numele său nu se datorează sunetului asurzitor al unei arme de foc. "Meteoritul Gibeon s-a născut în căldură, frigul l-a solidificat în spaţiu. A fost pedepsit să călătorească prin atmosfera Pământului", relatează Jay Robb, responsabil metalurgic pentru Cabot, în revista Robb Report.

Astfel, pentru Cabot, această nouă colecţie de pistoale, cu versiuni atât pentru stângaci cât şi pentru dreptaci, create din rămăşiţele meteoritului, a fost o provocare tehnică şi artizanală uriaşă. Transformarea resturilor corpului ceresc într-un material adecvat pentru a crea arme nu a fost singura dificultate. Riscul ca meteoritul să se rupă sau să explodeze a fost prezent pe tot parcursul procesului.

Raze-X, matriţe 3D, sudură electrică, electroeroziune şi nenumărate ore de muncă. Acestea sunt toate obstacolele pe care a trebuit să le depăşească echipa de experţi aleasă meticulos de Cabot. Însă rezultatul este pe măsură: a fost realizată prima armă de foc din rămăşiţele unui meteorit. În plus, pentru a se asigura de eficacitatea acestora şi pentru a evita greşeli ireversibile, producătorul a făcut anterior un exemplar din oţel inoxidabil.

Placa, structura, trăgaciul etc... totul în colecţia de pistoale Big Bang este pur Gibeon. "Deja am reuşit să trag lăsând o mână liberă", spune Mike Herbor, inginer-şef al Cabot. "L-am ţinut cu mâna stângă iar pe dreapta am pus-o la spate".

Preţul de vânzare se ridică la 4,5 milioane de dolari pentru un exemplar. În cazul în care se vor vinde, vor deveni revolverele cele mai scumpe din istorie.