Cel mai mare fragment al meteoritului din Celiabinsk mai greu decât acum 2 luni

Explozia unui meteorit deasupra regiunii Celiabinsk, Rusia.
Explozia unui meteorit deasupra regiunii Celiabinsk, Rusia. (OLEG KARGOPOLOV / AFP / Getty Images)

Imaginaţi-vă că prindeţi în greutate 32 de kilograme în doar două luni. Exact acest lucru se pare că s-a întâmplat cu cel mai mare fragment al meteoritului care a căzut în Celiabinsk în 2013, conform noilor date publicate de savanţii ruşi, conform unui articol Moscow Times.

Acel fragment din meteoritul care a ajuns pe prima pagină a ziarelor lumii în urmă cu doi ani, după ce a luminat cerul în centrul Rusiei, a fost cântărit prima dată în noiembrie 2014 de către Academia Rusă pentru Ştiinţe. Avea 473 de kilograme.

Dar când fragmentul a fost cântărit din nou în cursul zilei de luni la Muzeul pentru Istorie Regională din Celiabinsk, măsurătorile electronice de mare precizie au arătat de 3 ori la rând un rezultat cuprins între 505 şi 510 kilograme – cu o marjă de eroare de un procent.

Geologul şi mineralogul Sergei Kolisnichenko a declarat pe website-ul muzeului că ar fi extrem de util pentru savanţi să cunoască greutatea exactă a bucăţii de meteorit.

“Pornind de la greutatea exactă, putem să determinăm mai exact cum s-a comportat meteoritul în atmosferă în timpul procesului de dezintegrare”, a declarat Kolisnichenko. “Această informaţie va fi utilă în prezicerea traiectoriilor altor asteroizi care s-ar putea îndrepta către Pământ.”

Meteoritul a fost pescuit din Lacul Chebarkul, aproximativ 70 km vest de Celiabinsk, în octombrie 2013 şi ar fi putut să fi fost chiar mai mare dacă nu s-ar fi rupt în 3 bucăţi în timpul procesului de extracţie.

Un fragment mai mic din meteorit este afişat în prezent în Moscova la Festivalul Naturii “Rusia Primitivă”, găzduit de Casa Centrală a Artiştilor până în 22 februarie. Fragmentul a fost expus anterior în Soci în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.