Trebuie să fiţi un pic mai martiri! Unirea: un ideal, de care politicienii se tem

Şcoala unionistă de Vară, Crevedia, 16 iulie 2015
Şcoala unionistă de Vară, Crevedia, 16 iulie 2015 (Acţiunea 2102)

"A fost greu, am întâlnit câteva dificultăţi şi chiar până ieri nu am reuşit să merg, am şchiopătat de un picior, căci am făcut răni. Am mers şi pe caniculă şi pe furtună, dar asta nu ne-a oprit să venim să cerem Unirea", ne-a declarat joi Anastasia, una dintre adolescentele basarabence venite pe jos din Chişinău la Bucureşti, în Marşul lui Ştefan cel Mare.

Ajunşi duminică în ţara mamă unde au fost întâmpinaţi cu flori, aplauze şi cântece de bucureşteni şi cu indiferenţă de majoritatea politicienilor, tinerii şi-au petrecut ultimele zile la Şcoala de Vară Unionistă organizată de Platforma Acţiunea 2012 unde au aflat că doar ei pot face Unirea şi că, pentru a-şi vedea visul cu ochii, trebuie să fie UN PIC MAI MARTIRI.

"Trebuie să fiţi un pic mai martiri"

Că doar prin sacrificiul unioniştilor se poate face Unirea şi că din partea Puterii sprijinul este zero barat, pare un fapt cert. Le-au confirmat-o tinerilor şi puţinii politicieni veniţi la Crevedia, unul din centrele unde Acţiunea 2012 a organizat cursuri ale şcolii unioniste de vară.

"Ştiu că veţi reuşi, e logic să reuşiţi în 10 ani, 20 de ani şi atunci ce voi aţi făcut rămâne în istorie. Noi, ca politicieni, avem limitările noastre dar ce faceţi voi va rămâne în istorie mai pregnant decât ce facem noi.", le-a declarat deputatul PNL Ovidiu Raeţchi tinerilor veniţi de peste Prut.

"În acest moment, o astfel de temă, Unirea, e greu digerabilă la nivelul clasei politice şi într-o parte şi într-alta, se vor face grupuri de prietenie, vor veni oameni să va întâmpine, e bine, dar e foarte puţin", le-a explicat tinerilor fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, adăugând că opoziţia externă faţă de Unire nu este deloc atât de mare pe cât se doreşte să pară a fi:

"Ce nu înţeleg politicienii de la Bucureşti şi mai ales cei de la Chişinău este faptul că opunerea externă nu este atât de mare, îndrăznesc să vă spun, inclusiv din partea Federaţiei Ruse, credeţi-mă, sigur, e greu, trebuie însă să ai oameni de stat pentru asta care să convingă, să ştie să joace, să explice şi să dea garanţiile necesare. Vorbesc de opunere politică de cancelarie, nu vorbesc de opunerea în ce vă priveşte pe voi, unde va fi opunerea cap coadă. Politicienii se tem de Unire, se tem de ea prea devreme, se tem prea devreme şi de ruşi, de occidentali, dar cu oameni consecvenţi şi încăpăţânaţi în stradă şi în cancelarii se poate, asta e ştirea, se poate!", a mai adăugat Diaconescu.

Trebuie să fiţi un pic mai martiri! Să nu obosiţi!", le-a cerut Diaconescu tinerilor, asigurându-i că ceea ce fac ei nu este nici pe departe atât de neimportant cum vor să-i facă politicienii să creadă:

"Povestea pe care v-aţi asumat-o e atât de sensibilă încât este urmărită pas cu pas de lumea interesată. Ce se aşteaptă de la voi? Să obosiţi. Ok, au făcut un marş... Discutăm într-o lume cinică, în care voi aţi pus o temă, o temă foarte sensibilă, nu veţi găsi niciun politician nici de la Chişinău nici de la Bucureşti, care să vă contrazică formal, însă să nu credeţi că lucrurile sunt chiar atât de împărtăşite.", a dat asigurări Diaconescu.

Întrebat dacă politicienii români fac eforturi în direcţia Unirii, fostul ministru a negat: "În momentul de faţă, politicienii români nu fac lobby pentru Unire, le este teamă, vor acţiona doar obligaţi. Nu cred în buna credinţă a nimănui, trebuie o masă critică."

Politicienii se tem de Unire, se tem de ea prea devreme, se tem prea devreme şi de ruşi, de occidentali, dar cu oameni consecvenţi şi încăpăţânaţi în stradă şi în cancelarii se poate, asta e ştirea, se poate!

"Dumneavoastră să nu vă plictisiţi, să nu cădeţi în dezamăgire pentru că între demersul dumneavoastră şi relaţia între cele două state va continua pentru o lungă perioadă de timp să fie o mare diferenţă, nu veţi putea fi opriţi altfel decât prin speranţa că prin nerecunoaştere vă veţi descuraja. Dumneavoastră trebuie să continuaţi să existaţi, să faceţi să se întâmple lucruri care nu pot fi negate", a continuat Diaconescu.

Iar eforturile unioniştilor ar trebui să culmineze cu declanşarea unor referendumuri pe tema Unirii, pe ambele maluri ale Prutului, a explicat fostul ministru. Şi în momentul în care milioane de oameni vor opta pentru Unire la referendum, o astfel de voinţă va fi incontestabilă la nivelul tuturor cancelariilor iar Unirea se va produce mai uşor decât îşi imaginează orice politician. Ne găsim în faţa unei ferestre de oportunitate în care inclusiv mult invocata problemă a Transnistriei poate fi soluţionată mai uşor decât se crede, aceasta putând fi parte a unui acord mai cuprinzător vizând Ucraina.

Puterea se teme

Dacă basarabenii şi-au aşteptat oaspeţii sosiţi la seara românească de la Crevedia cu zâmbete, vin şi cozonac, cu cântece şi belşug de bucate gătite chiar de ei, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre oficialităţi.

Maşinile ce ne-au adus la centrul "Eudoxiu Hurmuzachi”, instituţie aflată în subordinea MAE, au fost oprite în dreptul barierei: "Presa nu are voie să intre", ne-a comunicat un angajat zelos, după ce a constatat că una dintre maşinile ce ne adusese are număr de TVR şi abţibild de Presă în geam.

Ne-am strecurat înăuntru în extremis, prezentaţi de Acţiunea 2012 ca "prieteni", nu ca jurnalişti. Motivul? "MAE nu vrea ca numele să-i fie asociat cu Unirea", ne-a şoptit cineva.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne