"Inima României bate azi la Chişinău" - Zeci de mii de moldoveni au votat, simbolic, Unirea cu ţara mamă

Miting unionist la Chişinău
Miting unionist la Chişinău (Epoch Times România)

UPDATE 16: 20 Cei în jur de 30 000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău au ridicat, toţi ca unul, mâna, la întrebarea cine este pentru Unirea cu România? După acest vot simbolic pentru unirea cu ţara mamă, din centrul Chişinăului, unioniştii au plecat pe jos, în Marşul lui Ştefan cel Mare, spre Bucureşti.

"Ghidaţi de memoria şi imaginea celui care a fost cel mai mare domnitor din toate timpurile, am pornit în marş spre Bucureşti. Îi chemăm alături de noi pe toţi cei din localităţile în care vom ajunge, pentru a ne face un viitor demn. Vrem ca să mergem pe jos şi să cerem fraţilor de peste Prut să ne accepte Unirea. Domnule preşedinte Iohannis, primiţi-ne acasă!", a declarat Anatol Ursu, preşedintele Mişcării Civice Tinerii Moldovei, unul dintre organizatori.

"Marşul unioniştilor se va derula pe jos în următoarele zile, urmând traseul Străşeni-Lozova-Călăraşi-Corneşti-Ungheni. Trecerea Prutului se va face pe jos sâmbătă, 11 iulie, la ora 10:00 într-o refacere la scară mare a Podurilor de flori. Organizatorii invită toţi doritorii să se alăture marşului sau să vină la Prut, toate acţiunile fiind autorizate şi condiţiile necesare fiind asigurare (transport, cazare, etc.). Este prima dată în istoria ultimilor ani când acţiunile în favoarea Unirii au un astfel de sprijin popular.", scrie Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

Toată manifestarea se desfăşoară sub efigia lui Ştefan cel Mare.

***

UPDATE 16: 10. Pe scena din centrul capitalei Moldovei a fost citit Apelul Marii Adunări Naţionale de la Chişinău:

"Noi, participanţii la cea de-a patra Mare Adunare Naţională, întruniţi la Chişinău, astăzi, 5 iulie 2015,

LUÂND ÎN DEZBATERE situaţia politică, socială şi economică actuală, precum şi contextul internaţional;

AVÂND ÎN VEDERE trecutul milenar al poporului nostru, unitatea de limbă, cultură şi istorie a tuturor românilor;

REAFIRMÂNDU-NE ATAŞAMENTUL la valorile democratice şi la adevărul istoric conţinut în documentele Marilor Adunări Naţionale din 27 august 1989, 16 decembrie 1990 şi 27 august 1991, în Avizul privind aprecierea politico-juridică a Pactului Ribbentrop – Molotov, adoptat de Parlamentul Republicii Moldova la 23 iunie 1990 şi în Declaraţia de la Chişinău a Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale Pactul Ribbentrop – Molotov şi consecinţele sale din 28 iunie 1991;

CONSIDERÂND că adoptarea la 27 august 1991 a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova faţă de U.R.S.S. şi recunoaşterea de către România a independenţei Republicii Moldova a fost un pas necesar în contextul istoric de la fínele veacului trecut, pentru lichidarea consecinţelor dezmembrării naţionale de la 1940 şi apropierea comunităţilor din cele două state;

FIIND CONVINŞI că integrarea României în Uniunea Europeană în 2007 are o importanţă fundamentală pentru propăşirea poporului român;

MENŢIONÂND că dreptul la autodeterminare e o prerogativă a întregii naţiuni, a întregului popor;

DECLARĂM: realizarea dreptului la unitate naţională al românilor de pe ambele maluri ale Prutului este un deziderat care nu mai poate fi amânat. Dezbinarea naţională, aşa cum s-a vădit în ultimele decenii, nu duce decât la risipirea mijloacelor materiale şi a energiilor spirituale, provocând imense suferinţe poporului nostru. Doar împreună putem făuri un viitor demn pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului.

ÎNTRU REALIZAREA REUNIFICĂRII NAŢIONALE

facem apel către:

toţi factorii de decizie din România şi Republica Moldova, ca, mai presus de ideologiile şi interesele de partid, săpromovezesolidaritatea naţională şi să contribuie la reunirea celor două maluri ale Prutului;

parlamentele şi guvernele celor două state să constituie de urgenţă grupuri de lucru comune în vederea elaborării unor acte de fundamentare economică, legislativă şi politică a Unirii;

Preşedintele României şi Preşedintele Republicii Moldova, ministerele de externe de la Chişinău şi Bucureşti, să ia în discuţie subiectul viitorului comun al celor două state în organismele internaţionale din care fac parte Republica Moldova şi România;

Parlamentul European, Consiliul European şi Comisia Europeană, parlamentele şi guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene, să sprijine acţiunile de apropiere a celor două state româneşti.

Să ne conjugăm eforturile pentru a întâmpina în 2018 centenarul Marii Uniri printr-o revenire, de data aceasta definitivă, a Basarabiei la sânul Patriei-Mame, România.

VOTĂM în unanimitate, toţi cei prezenţi, refacerea unităţii naţionale prin unirea Republicii Moldova cu România.

AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU!" se arată în textul apelului.

UPDATE: 15: 53. De pe tribuna amplasată în Piaţa Marii Adunări Naţionale au luat cuvântul diferite categorii sociale, de la reprezentanţi ai mişcării de eliberare naţională din 1990, la moldoveni plecaţi peste hotare sau reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Pe scenă au urcat şi senatorul Dorin Dobra şi deputatul Petru Movilă din Parlamentul de la Bucureşti, care au salutat lucrările Marii Adunări Naţionale şi dorinţa legitimă a poporului nostru de a se reunifica.

"România a fost şi este ţara tuturor românilor, este un ideal pentru care au luptat generaţii de români patrioţi. În ultimii ani, preşedintele Băsescu a luptat deschis pentru a scoate Basarabia de sub influenţa Rusiei, să fim o ţară, un singur popor, un neam într-un singur stat. (...) Nu avem două limbi, şi două literaturi, ci doar una, limba română." a declarat deputatul Movilă, descriindu-se drept un unionit incurabil şi încheind cu un "Traiască, trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească", scandare preluată de mulţime.

***

UPDATE 15: 18. "Unire, unire!" şi "Jos hotarul de la Prut!" scandează zecile de mii de participanţi la Adunare.

***

UPDATE 14: 48. Numărul participanţilor la Adunare trece de 30.000 de persoane, anunţă George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

"Inima României bate azi la CHIŞINĂU", adaugă Simion.

Din centrul Chişinăului, mulţimea se va porni pe jos spre Bucureşt, pentru a cere UNIRE, mai anunţă organizatorii.

Marşul unioniştilor se va derula pe jos în următoarele zile, urmând traseul Străşeni-Lozova-Călăraşi-Corneşti-Ungheni. Trecerea Prutului se va face pe jos sâmbătă, 11 iulie, la ora 10:00 într-o refacere la scară mare a Podurilor de flori.

* * *

UPDATE 14: 20. Mii de persoane au început să se strângă în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, în jurul scenei pe care se cântă muzică populară şi cântece despre unire. Printre cântăreţi s-au numărat maestrul Tudor Ungureanu şi ansamblul Ştefan-Vodă, Corul de la Lozova, Cristi Aldea-Teodorovici, scrie diez.md.

"Unire, Unire", scandează românii de peste Prut, fluturând steaguri tricolore.

Potrivit organizatorilor, numărul celor strânşi în centrul Chişinăului a ajuns la 20.000 de persoane iar oamenii continuă să vină.

***

Zeci de mii de cetăţenii ai Moldovei de peste Prut sunt aşteptaţi, duminică, să voteze unirea cu România, în cadrul Marii Adunări Naţionale, care va avea loc duminică, ora 14:00, în centrul Chişinăului. Adunarea va fi urmată de un marş pe jos spre Prut.

"După trecerea la grafie latină (Prima Mare Adunare Naţională – 27 august 1989), schimbarea denumirii statului în Republica Moldova (a Doua Mare Adunare Naţională -16 decembrie 1990) şi proclamarea Independenţei faţă de URSS (a Treia Mare Adunare Naţională – 27 august 1991) – a venit momentul să convocăm a Patra Mare Adunare Naţională: 5 iulie 2015.

Vom umple Piaţa şi refacem cele mai importante momente ale istoriei noastre recente. În 2015, ca şi atunci, oamenii nu mai pot suporta regimul existent şi înţeleg că singura soluţie pentru a depăşi situaţia în care ne aflăm este Unirea cu România. Drept dovadă, în ultimele luni în Chişinău au ieşit zeci de mii de persoane şi au cerut UNIREA!

A fost un început bun însă ceea ce urmează să se întâmple în această vară va fi şi mai BUN pentru viitorul nostru. Haideţi să mobilizăm toţi chişinăuienii şi toţi locuitorii satelor şi oraşelor, cu mic, cu mare. Toţi elevii, studenţii, oamenii de afaceri, agricultorii, intelectualii trebuie să fie prezenţi pentru a vota Unirea cu România, aşa cum s-a votat limba română, suveranitatea şi independenţa în perioada formării Republicii Moldova şi începutului desprinderii ei de Moscova.!", scriu, pe Facebook, reprezentanţii Platformei Unoniste Acţiunea 2012, unul dintre organizatorii evenimentului de astăzi.

Convocată de Blocul Unităţii Naţionale (BUN), format din 22 de entităţi nonguvernamentale, printre care Platforma Unionistă Acţiunea 2012, Mişcarea Civică Tinerii Moldovei, Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi şi Victime ale Represiunilor din Moldova, Marea Adunare Naţională va fi a patra astfel de manifestaţie din istoria statului format în urma destrămării URSS.

Anterior evenimentului, personalităţi marcante de la Chişinău, care fac parte din Consiliul Onorific al Blocului Unităţii Naţionale, precum şi zeci de asociaţii ale Diasporei, au lansat către toţi cetăţenii Republicii Moldova un apel de participare la Marea Adunare Naţională, potrivit infoprut.ro.

"Vă îndemnăm, stimaţi compatrioţi, să ieşim duminică, 5 iulie, la ora 14:00, la Marea Adunare Naţională, pentru a institui o largă mişcare civică de susţinere a cursului politic al reunificării ca o prioritate naţională a politicii celor două state româneşti", se arată în apelul Consiliului Onorific al BUN către moldoveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe