Tratamente naturiste pentru răceală şi gripă

Ceai de ghimbir şi lămâie.
Ceai de ghimbir şi lămâie. (Cat Rooney / The Epoch Times)

Printre afecţiunile frecvent întâlnite în sezonul rece, se numără şi răceala şi gripa, iar medicamentele, trebuie să recunoaştem deschis, nu ne pot ajuta prea mult în aceste cazuri. Fără a exclude sfatul medicului, necesar mai ales pentru cei mai vulnerabili, precum persoanele în vârstă şi copiii, vă prezentăm câteva tratamente naturiste care contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Să învăţăm să ne protejăm, în primul rând, şi să reducem disconfortul cauzat de aceste afecţiuni, folosind câteva tratamente naturiste blânde şi eficiente pe care ni le oferă cu generozitate natura.

Vă prezentăm câteva tratamente naturiste pentru răceală şi gripă

Plantele medicinale au fost de un real ajutor oamenilor, care le-au încercat şi verificat timp de milenii, în numeroase probleme de sănătate printre care şi răceala şi gripa.

Măceşele protejează organismul de răceală şi gripă, reprezentând una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina C. Putem folosi frunzele şi fructele uscate pentru prepararea infuziilor, care se beau calde şi îndulcite, la alegere, cu miere.

Ghimbirul, frecvent folosit în medicina tradiţională chineză, este bogat în uleiuri esenţiale, răşini şi mucilagii. Are un efect antiinfecţios, antiinflamator, este un antioxidant puternic, reduce febra şi ameliorează tusea, combate greaţa. Partea folosită în medicina naturistă este rădăcina, din care putem pregăti o infuzie antigripală utilizând o bucată de aproximativ 4 centimetri, care se rade şi se adaugă la 1 litru de apă fiartă. Se îndulceşte cu miere. De asemenea, se poate adăuga suc de lămâie.

Nalba poate fi alegerea optimă dacă dorim un remediu natural pentru problemele cauzate de frig şi un sistem imunitar slăbit. Conţinutul bogat de mucilagii îi conferă nalbei proprietăţi emoliente, antiinflamatorii, expectorante, laxative şi calmante, fiind de un real ajutor îndeosebi în afecţiuni ale aparatului respirator, renal şi digestiv. Calmează iritaţiile mucoaselor, tusea şi catarul bronşic şi dezinfectează cavitatea bucală.

Echinacea are proprietăţi antiinfecţioase, fiind un remediu natural eficient pentru a fortifica sistemul imunitar şi pentru a preveni orice fel de infecţie. Infuzia sau siropul de echinacea constituie o alternativă excelentă în caz de răceală sau gripă.

Socul este foarte util în afecţiuni ale căilor respiratorii, eficient împotriva tusei, răcelii şi gripei datorită acţiunii sale sudorifice, antitermice, anticatarale şi expectorante. Infuzia care se obţine din 2 linguriţe de flori uscate de soc se filtrează după 5 minute şi se îndulceşte cu miere. Se beau două ceaiuri pe zi.

Cimbrul are efecte expectorante, antioxidante, dezinfectante, antibacteriene, antivirale şi antispastice. Aceste proprietăţi terapeutice sunt cuprinse în principal în frunze. Infuzia de cimbru se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă fierbinte. Se acoperă vasul, se lasă la infuzat aproximativ 10 minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Pentru dureri de gât se recomandă gargara cu infuzie de cimbru.

Busuiocul are proprietăţi antioxidante, antivirale, antibacteriene, expectorante şi antiinflamatorii, fiind de mare ajutor în probleme respiratorii ca bronşita, răceala sau gripă. Printre altele, scade febra şi contribuie la desfundarea mucoasei nazale.

Salvia reduce febra, în caz de gripă, calmează tusea şi elimină secreţiile bronşice. Este utilizată, de asemenea, pentru dureri de gât şi dezinfectarea căilor respiratorii. O lingură de frunze uscate se adaugă la 250 ml apă clocotită şi se infuzează timp de 5 minute. Se beau două căni pe zi.

Oregano Infuzia de oregano calmează tusea şi durerile de gât datorită proprietăţilor curative ale fenolilor.

Rozmarinul Decoct: se fierbe două minute 30 g de rozmarin într-o jumătate de litru de apă. Se lasă să se infuzeze 10 minute, se poate îndulci cu miere. Infuzia este un remediu pentru detoxifiere şi reechilibrare energetică a organismului în momente de stres şi oboseală. În aromaterapie, datorită prezenţei uleiului esenţial, care îi conferă un puternic efect antibacterian şi antiseptic, este folosit ca plantă balsamică utilă pentru răceală şi gripă, mai ales în caz de tuse şi febră.

Produse apicole care ne pot fi de folos în caz de răceală şi gripă

Propolisul Fiind unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale, cu binecunoscute proprietăţi antimicrobiene, antivirale, antioxidante, propolisul are o excepţională valoare terapeutică, putând fi utilizat cu succes în caz de răceală şi gripă. Se iau, în general, câte 20 de picături de tinctură de propolis de 3 ori pe zi.

Să nu uităm mierea şi polenul - pulberea fină, în culori variate, pe care albinele o culeg din flori. Bogate în vitamine şi minerale, aceste produse stimulează imunitatea şi ne sunt de un real ajutor în aceste afecţiuni.

Fructe bogate în vitamina C, şi alte remedii naturale eficiente pentru răceală şi gripă

Lămâi şi portocale Sub formă de suc sau consumate ca atare, putem folosi aceste ''fructe de aur'' în caz de răceală sau gripă. Sunt răcoritoare, depurative, reprezentând o sursă naturală excelentă de vitamina C şi de antioxidanţi cu efecte benefice şi de protecţie împotriva acestor afecţiuni.

Usturoiul este o plantă benefică având mai multe proprietăţi terapeutice. Este un antibiotic natural, cu o acţiune antibacteriană şi antivirală eficientă în caz de răceală şi gripă. Datorită conţinutului bogat de vitamine şi minerale stimulează imunitatea organismului.

Ceapa are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare, expectorante (ajută la eliminarea mucusului bronşic), decongestionante, de asemenea, stimulează transpiraţia şi reduce febra manifestate în răceală şi gripă. Se fierbe o ceapă întreagă, de preferinţă roşie: se bea decoctul sau se utilizează pentru gargară. Se foloseşte ceapa roşie datorită conţinutului său ridicat de quercentină, un bioflavonoid cu proprietăţi antioxidante. Pentru a trata tusea se foloseşte un sirop din frunze de ceapă din care se ia câte o lingură la fiecare 3 ore. Se prepară din frunzele de la două cepe, la care se adaugă 3-4 pahare de apă. Acestea se fierb până se obţine un sirop gros.

Acestea sunt câteva tratamente naturiste pe bază de plante medicinale, produse ale stupului, fructe şi legume, pe care le putem folosi cu încredere, pentru prevenirea şi ameliorarea simptomelor în caz de răceală şi gripă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură