Poate vitamina D sa va apere de infectii?

Soarele poate ajuta la cresterea nivelului de vitamina D.
Soarele poate ajuta la cresterea nivelului de vitamina D. (Joe Raedle / Getty Images)

Recent am avut o discutie placuta la o cafea cu Oliver Gillie, un scriitor si cercetator cu un interes aparte in vitamina D. Am petrecut mult din timpul nostru discutand despre rolul pe care vitamina D l-ar putea avea intr-a gama larga de afectiuni, incluzand cancer, diabet, scleroza multipla si schizofrenie.

De asemenea am discutat despre rolul vitaminei D in functionarea sistemului imunitar precum si despre abilitatea vitaminei D de a stimula productia de compusi antimicrobieni.

O evaluare asupra unor cercetari a fost publicata in editia din iulie 2009 a jurnalul Endocrine Practice si leaga vitamina D de protectia impotriva infectiilor, incluzand infectiile tractului respirator superior, precum raceli sau tuse. Acest lucru ar putea avea o importanta aparte in timpul iernii cand nivelurile vitaminei D tind sa scada.

In septembrie 2007 a fost publicat un studiu in American Journal of Clinical Nutrition, si care s-a jucat cu ideea ca nivelurile ridicate ale gripei si racelii in timpul iernii ar putea fi legate de deficienta relativa a vitaminei D si de compromiterea imunitara pe care aceasta situatie ar putea sa o induca.

In ultimul an si ceva m-am aflat intr-o misiune persoanala pentru a-mi optimiza nivelurile de vitamina D. Dintr-o data mi-am dat seama ca nu am avut nici o infectie pentru cel putin un an.

As putea fi expus unui risc oarecum ridicat de contractare a unei infectii deorece primesc pacienti.

Pe langa aceasta, calatoresc mult cu avionul si, asa cum stiu multi dintre noi, avioanele pot sa fie camere de incubare pentru raceala, gripa si alte organisme contagioase. Am petrecut suficient timp in timpul Craciunului si al Anului Nou intr-o casa locuita de oameni care contractau anumite afectiuni virale intr-un moment sau altul. Ideea este ca am avut o multime de oportunitati sa contractez o infectie virala.

Si cu toate acestea nu am avut nici macar un indiciu pentru existenta unei infectii: fara nas care curge, tuse, gat inflamat, frunte fierbinte — nimic.

A trece un an intreg fara nici o infectie este, cred, rar, daca nu neauzit pentru mine. De exemplu, imi aduc aminte ca am contract o boala asemanatoare cu gripa in Craciunul anterior (2008) si a durat cateva zile.

Acum, este imposibil pentru mine sa spun daca vitamina D a avut de a face cu sanatatea mea. Totusi, experienta mea personala este aceea ca optimizarea nivelurilor de vitamina D a coincis cu un grad de revenire a imunitatii.

Dr. John Briffa este un doctor si autor care locuieste in Londra, avand un interes in nutritie si medicina naturala. Website-ul sau este http://www.drbriffa.com/ .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură