Traian Băsescu: "Serviciile au devenit extrem de puternice şi performante. Este în sângele, în fibra oricărui serviciu să-şi extindă capacitatea de control"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut miercuri faptul că Serviciile au devenit foarte puternice, în timp ce controlul parlamentar asupra lor este mult prea slab.

"Din păcate, controlul parlamentar este foarte slab; aş îndrăzni să spun, controlul pare a fi invers", a declarat Băsescu, în cadrul unei conferinţe susţinute la Cotroceni, explicând că, dacă ar fi existat un control adecvat asupra serviciilor, el nu ar mai fi fost în situaţia de a trebui să facă declaraţii despre calitatea de ofiţer acoperit a lui Victor Ponta.

Şeful statului a adăugat că, în timpul său, s-a investit enorm în creşterea capacităţii serviciilor de a-şi îndeplini misiunea, iar, în prezent, s-a ajuns ca mecanismele de control asupra Serviciilor să fie prea slabe faţă de forţa pe care acestea o au.

"După alegeri trebuie găsită o soluţie, pentru ca nu cumva să ajungem la situaţia în care serviciile ar putea controla fie guvernul, fie vreo comisie parlamentară. Este în sângele, în fibra oricărui serviciu să-şi extindă capacitatea de control, de a influenţa cât mai mult. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în SUA şi în alte ţări unde s-au constatat abuzuri ale serviciilor", a avertizat Băsescu.

"O spun public, serviciile au devenit extrem de puternice şi performante şi tentaţia oricărui serviciu este de a acapara cât mai mult control şi influenţă. Va trebui, după alegerile prezidenţiale, să se gândească un sistem mult mai complex, adaptat capacităţii formidabile a serviciilor, pentru ca acestea să poată fi controlate", a continuat preşedintele, precizând că misiunea sa a fost să facă serviciile puternice, iar misiunea următoarei legislaţii va fi să le controleze.

Şeful statului a insistat că trebuie prevenită orice tentaţie a unui şef de serviciu de a intra în jocurile politice, pentru că acesta intră cu toată forţa sistemului, declarând că acest lucru s-a întâmplat în cazul HG 223, precum şi la pensionarea în cadrul serviciilor de informaţii, care a fost " aşezată altfel decât MApN", chestiune în care "tata-socru (Ilie Sârbu n.r.) a fost deplin implicat împreună cu domnul Meleşcanu".