Teodor Meleşcanu: "Nu pot să vă confirm, nici să vă infirm dacă Victor Ponta a fost ofiţer acoperit"

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

Teodor Meleşcanu, fostul şef al SIE şi candidat independent la Preşedinţie, a refuzat marţi să clarifice dacă Victor Ponta a fost sau nu ofiţer acoperit. Fostul şef al Informaţiilor Externe a preferat să îşi exprime "regretul" că Traian Băsescu "a târât serviciile într-un scandal electoral" şi a declarat că Hotărârea de Guvern din 2013, care prevede că identitatea ofiţerilor SIE este secretă inclusiv după ce aceştia şi-au încetat activitatea în cadrul serviciilor, este oportună.

"Traian Băsescu este primul preşedinte din 1989 până azi care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi. În legătură cu HG din 2013, potrivit Constituţiei şi celorlalte legi în vigoare, serviciile de informaţii şi şefii acestora nu au drept de iniţiativă legislativă. Consider că HG e oportună, pentru că ar fi existat posibilitatea ca informaţiile să fie utilizate în campania electorală cum aţi văzut aseară", a declarat Meleşcanu.

"Nici preşedintele, nici primul-ministru, nici directorul SIE nu poate trimite oameni, cu bună ştiinţă, care să-şi rişte libertatea şi uneori viaţa, aşteptându-i ca la întoarcerea în ţară să-i deconspire", a mai adăugat Teodor Meleşcanu, citat de Hotnews.

Acuzat de preşedintele Băsescu că l-a acoperit pe Ponta şi că a creat un precedent periculos când a refuzat să-i dezvăluie numele ofiţerilor acoperiţi din Guvern, Meleşcanu a declarat că la momentul când i-au fost solicitate informaţiile respective, referitoare la identitatea ofiţerilor acoperiţi, el se afla "sub incidenţa unor norme legale în vigoare. "E vorba de legea referitoare la activitatea SIE, care la art. 10, paragraful 2, spune următoarele: 'Sursele de informare, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nicio împrejurare'", a adăugat Meleşcanu.

"Sunt profund dezamăgit de modul în care preşedintele îşi încheie mandatul, după 10 ani în care serviciile de informaţii au slujit în permanenţă interesele României, este ilegal şi imoral să fie târâte într-un scandal electoral", a adăugat fostul şef SIE, refuzând să confirme dacă Victor Ponta a fost sau nu ofiţeri acoperit.

"Nu pot să vă confirm, nici să vă infirm dacă Victor Ponta a fost ofiţer acoperit", a declarat Meleşcanu, adăugând că cele întâmplate reprezintă pentru el "un nou imbold că România are nevoie de un proiect politic serios, onest şi lucid".

În contextul în care în mediul politic a început deja să se ceară declanşarea de anchete, pentru a se constata dacă Ponta a fost sau nu ofiţer acoperit, ceea ce, pe lângă problemele de imoralitate ar reprezenta şi o încălcare a Constituţiei, care prevede că un procuror nu poate ocupa şi alte funcţii, Meleşcanu a declarat că "singura chestiune care va trebui clarificată legal este că preşedintele a afirmat că are copii după documente transmise de SIE, lucru care este interzis".

"SIE ar trebui să ceară nişte clarificări", a declarat Meleşcanu, adăugând că, în mod sigur, situaţia afectează imaginea României în plan extern.

"Orice deconspirare a unui ofiţer acoperit care a participat la anumite activităţi determină din partea serviciilor partenere o reconsiderare a tuturor acestor cazuri", a susţinut fostul şef al SIE, precizând că, "în mod sigur, nu e niciun ofiţer acoperit în acest moment în Guvern" şi nici printre candidaţi.

"Orice ofiţer de informaţii externe, la plecarea din serviciu, semnează un angajament prin care se obligă să nu-şi deconspire foştii colegi, nici sediile, timp de 30 de ani", a mai precizat prezidenţiabilul.

Reamintim că preşedintele Băsescu l-a acuzat luni pe Teodor Meleşcanu de complicitate cu Ponta. "Nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât pe Meleşcanu", a declarat Traian Băsescu, explicând că practic fostul şef SIE a acoperit o încălcare a Constituţiei, care prevedea că activitatea de procuror (funcţie pe care o deţinea Ponta cât ar fi fost ofiţer) este incompatibilă cu orice altă activitate.

"Un om pe care l-am numit politic, domnul Meleşcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târâind Serviciul într-un asemenea caz", a explicat preşedintele.

Preşedintele a mai explicat că a deschis o corespondenţă oficială cu Meleşcanu şi l-a rugat să-i comunice dacă în Guvern există ofiţeri acoperiţi sau foşti ofiţeri acoperiţi. În loc de răspuns, Meleşcanu i-a dat hotărârea de guvern care prevede că aceste informaţii sunt secret de stat.

"Or, eu am acces la secretele de stat. Preşedintele cere informaţii despre acoperiţi în Guvern", a adăugat Băsescu, precizând că a întrebat ambele servicii cu privire la Guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne