Mihăiţă Calimente vrea să convoace comisia de control SIE, după declaraţia că Ponta este ofiţerul acoperit

Mihăiţă Calimente, deputat PNL.
Mihăiţă Calimente, deputat PNL. (Facebook)

Deputatul liberal Mihăiţă Calimente a declarat, marţi, pentru B1 TV, că va cere convocarea Comsiei de control a Serviciului de Informaţii Externe (SIE), după declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu, care a anunţat că premierul Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al SIE.

”Sper să reuşesc să o convoc (n.r. comisia de control) până săptămâna viitoare”, a declarat Calmente, explicând că această convocare este necesară, având în vedere că "preşedintele a prezentat nişte documente şi, în special, un document semnat de actualul premier Victor Ponta, care a modificat nişte lucruri în ceea ce înseamnă dezvăluirea calităţii de apartenent al serviciului."

Reamintim că şeful statului a prezentat luni seara o hotărâre de guvern adoptată de guvernul Adrian Năstase prin care se aproba lista de categorii de informaţii secret stat din domeniul de activitate al SIE, a cărei anexă era secretă. Băsescu a prezentat un singur paragraf din respectiva anexă, care a fost ulterior abrogată, dar nu şi desecretizată, în care se prevedea că personalul Serviciului de Informaţii Externe este secret de stat. Băsescu a explicat că, ulterior, în 2013, cabinetul Ponta a dat o Hotărâre de Guvern care prevede că numele celor din servicii este secret "chiar şi după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau de serviciu".

Calimente a mai declarat că, dacă se confirmă că premierul a fost ofiţer acoperit, Ponta fiind la vremea respectivă procuror, ar însemna că "s-a încălcat din nou legea."

"Aparteneţa în sine la un serviciu a unei ţări democratice nu este o ruşine, dar rămân celelalte două lucruri, încălcarea legii fiind procuror şi faptul că refuzul de a recunoaşte fosta apartenenţă la serviciu l-ar pune într-o situaţie în care să poată fi şantajabil”, a adăugat deputatul liberal, potrivit sursei citate.

Mihăiţă Calimente a mai precizat că va discuta cu actuala conducere a serviciului, respectiv cu generalul Silviu Predoiu, care ocupă funcţia de director interimar al Serviciului în momentul de faţă.

"În condiţiile în care afirmaţiile preşedintelui au lăsat să se înţeleagă că există şi o complicitate a domnului Meleşcanu care a încercat să-l apere şi a refuzat să transmită anumite informaţii care era obligat să le transmită preşedintelui ţării. Vom avea o discuţie cu dl Predoiu şi cei din conducerea serviciului”, a mai adăugat Calimente.

Preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit luni seara, la Realitatea TV, că ofiţerul-acoperit care candidează la preşedinţia ţării este chiar premierul Victor Ponta.

"Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer-acoperit al SIE. Ceea ce arată şi saltul lui de la ... A fost ofiţer SIE. Ceea ce explică şi propulsarea lui direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă. E o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez. Putem vedea nişte acte. Este o hotărâre din timpul Guvernului Năstase. Personalul SIE este secret de stat." a declarat Băsescu luni, conform Realitatea.net.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne