Traian Băsescu: "Nici cei 200 de milioane de dolari nu s-au încasat"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a reamintit joi seara, în cadrul unui discurs susţinut la Cotroceni, că România nu a încasat nici până la ora actuală cele 200 de milioane de dolari de la Rompetrol, aşa cum s-a agreat în memorandumul prin care premierul Ponta i-a şters companiei petroliere o datorie de aproximativ 600 de milioane de dolari către statul român.

"Fără să fie neapărat un atac, am fost foarte interesat să ştiu dacă în urma acceptului premierului Ponta de a se încasa doar 200 milioane dolari de la Rompetrol s-a întâmplat ceva, cu atât mai mult cu cât se stabilise şi formarea unui fond de investiţii de un miliard de euro. Nu doar că nu s-a format fondul, dar nici cei 200 de milioane de dolari nu s-au încasat", a declarat şeful statului.

"Domnul premier trebuie să îşi asume toată responsabilitatea, l-am prevenit înainte să facă acest lucru" a mai declarat preşedintele.

Reamintim că, la începutul acestui an, Guvernul Ponta a adoptat memorandumul cu Rompetrol, prin care Guvernul renunţă la toate procesele ce urmăreau recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari, bani cu care Guvernul Adrian Năstase creditase compania Rompetrol în 2003.

În schimb, Rompetrol (actualmente KazMunayGas) se angaja să răscumpere contra 200 de milioane de dolari 26,6959% din acţiunile deţinute de statul român şi să înfiinţeze un fond de un miliard de dolari care va investi în proiecte din domeniul energetic. Totodată, statului i se mai oferea perspectiva să îşi recupereze cele 400 de milioane pierdute, obţinând la un moment dat profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă.

Nici miliardul de dolari, nici cei 200 de milioane nu s-au materializat până în prezent, rămânând la stadiul de promisiuni.