Preşedintele Traian Băsescu a semnat decrete pentru acordarea gradului de ambasador

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretele prin care cinci diplomaţi vor primi gradul de ambasador, relatează Mediafax. Printre aceştia se află şi noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, cât şi consilierul prezidenţial Bogdan Mănoiu.

Diplomaţii români promovaţi în funcţia de ambasador sunt:

Cornel Feruţă, diplomat de carieră cu o activitate de peste 15 ani. Acesta ocupă funcţia de coordonator şef în cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în trecut activând ca director general pentru afaceri politice în Ministerul Afacerilor Externe.

Luminiţa Odobescu, fost secretar de stat în 2012, după noiembrie 2012 fiind instalată în funcţia de consilier de stat în Cancelaria primului-ministru.

Bogdan Mănoiu este în prezent consilier prezidenţial, iar în trecut a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene.

Dănuţ Florin Sandovici a fost însărcinatul cu afaceri al României la Damasc, din 2007 fiind ambasador al României în Siria.

Noul ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a ocupat în trecut funcţii de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, acesta a reprezentat România în procesul cu Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră. Aurescu a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă.