Traian Băsescu a scăpat de dosarul în care Firea îl acuza de şantaj şi ameninţare

Fostul preşedinte Traian Băsescu are cu un dosar mai puţin, după ce primăriţa Gabriela Firea şi-a retras plângerea în care îl acuza de ameninţare şi şantaj.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Parchetul General a clasat dosarul în care fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, era acuzat de ameninţare şi şantaj în urma unei plângere depuse de Gabriela Firea. Decizia procurorilor vine după ce primăriţa Capitalei a anunţat că, sfătuindu-se cu familia, avocatul şi chiar cu cetăţenii, a decis să renunţe la demersul său juridic, convinsă că, "în sinea lui", fostul şef de stat a regretat dar nu a avut puterea ca în mod public să-şi retracteze cuvintele.

"Nu a fost o decizie simplă, m-am sfătuit cu familia mea, cu domnul avocat Bolcaş... să ştiţi că şi cu mulţi bucureşteni. Eu fac teren, merg în cartiere şi i-am întrebat ce părere au despre acest dosar, despre această acţiune. Cei mai mulţi bucureşteni, dar şi oameni din alte judeţe, români care mi-au transmis emailuri, mesaje pe Facebook, îmi spun că şi-ar fi dorit cu toţii, ca şi mine, un verdict ceva mai aproape de momentul de care s-a produs acea situaţie în care eu am considerat-o şantaj şi ameninţare.

Au trecut doi ani de zile s-au întâmplat foarte multe lucruri şi în viaţa mea, atât personală, cât şi profesională. După doi ani de zile, practic, fiecare român şi-a făcut o impresie proprie în legătură cu acea situaţie. În urma acestei analize am decis că nu putem să o luăm de la capăt ", a declarat la finele lunii septembrie, la Antena 3, Gabriela Firea, citată de Agerpres.

În contextul în care procurorul general, Augustin Lazăr, a infirmat soluţia trimiterii în judecată a lui Traian Băsescu şi a cerut reluarea anchetei, Firea a explicat că nu şi-a dorit să o ia de la capăt în acest dosar, aşadar a fost la notar şi şi-a retras plângerea iar ulterior avocatul său s-a întâlnit cu avocaţii lui Băsescu la procuror, ceea ce practic încheie dosarul.

Firea s-a declarat convinsă că Traian Băsescu, "în sinea lui, a regretat, dar nu a avut puterea să retracteze în mod public acele cuvinte".

Reamintim că în aprilie 2014, Gabriela Firea l-a acuzat pe Traian Băsescu, la momentul respectiv preşedinte în exerciţiul funcţiunii, că a urmărit, prin ameninţări şi şantaj, să o determine să nu îşi mai continue activitatea în Comisia Nana, care investiga modul în care fiica preşedintelui, Ioana, şi-a cumpărat teren în judeţul Călăraşi.

"Doamna cunoscătoare, doamna căsătorită tot cu un comandant, cu primarul de la Voluntari, mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", sunt declaraţiile făcute de Traian Băsescu, după ce Firea a acuzat că firma care i-a vândut Ioanei Băsescu cele aproximativ 300 de hectare de pământ la Nana ar fi fost inactivă la momentul tranzacţiei.