Tradiţii internaţionale la trecerea dintre ani

Păpuşi traditionale de Anul Nou 2014 în Ecuador .
Păpuşi traditionale de Anul Nou 2014 în Ecuador . (JUAN CEVALLOS / AFP / Getty Images)

Trecerea dintre ani este sărbătorită în diferite feluri pe mapamond, iar fiecare popor trăieşte clipe de neuitat în funcţie de obiceiurile şi tradiţiile culturale proprii. Spiritualitatea fiecărui popor emană şi se manifestă în parade, costume, obiceiuri şi tradiţiile. Prezentăm câteva tradiţii şi obiceiuri care s-au păstrat de Revelion în diferite ţări.

Ecuador

Pe 31 decembrie, fiecare familie creează o păpuşă din ziare, haine vechi, care reprezintă anul vechi, care poartă o mască pe faţă înfăţişând un personaj binecunoscut care este antipatic: politician, un star sau desen animat. Păpuşa este umplută la miezul nopţii cu petarde, artificii şi i se dă foc. Această incendiere semnifică distrugerea răului din anul care a trecut.

Porto Rico

Exact la miezul nopţii, copiii alungă spiritele rele din casă aruncând găleţi cu apă pe geam.

Vietnam

Conform tradiţiei locale, Revelionul se numeşte Giao Thua. Se crede că în Rai există 12 divinităţi care au grijă de ce se întâmplă pe Pământ.

Câte o divinitate este responsabilă pe rând, în fiecare an, de Pământ, Giao Thua fiind numit momentul când divinitatea responsabilă îi înmânează conducerea următoarei divinităţi.

China

Înainte de venirea Anului Nou casa trebuie să fie curată şi decorată deoarece numai astfel îl va mulţumi pe zeitatea Tsao-Chun, zeul care supraveghează treburile casnice.

Japonia

Japonezii consideră că omul poate să facă 108 păcate în timpul vieţii lui, astfel încât la miezul nopţii clopotele trebuie să bată de 108 ori pentru a îndepărta toate relele înfăptuite. Apoi, toţi râd, pentru că râsul are puterea de a îndepărta spiritele rele. Casele sunt decorate cu crengi de bambus sau pin, cu funii, ferigi şi alge marine pentru a aduce noroc.

Grecia

Conform tradiţiei greceşti, care s-a răspândit şi la alte popoare, în noaptea de Anul Nou se serveşte tort. În tort se pune o bijuterie sau un mic obiect, iar persoana care a găsit obiectul respectiv este considerată norocoasă.

Danemarca

La sfârşitul anului prietenii pun obiecte vechi din veselă la uşa casei. Cine găseşte multe vase vechi, farfurii, pahare la uşă atunci când se trezeşte este norocos şi are mulţi prieteni. Vasele vechi simbolizează anul care a trecut.

Spania

O persoană mănâncă 12 boabe de struguri la miezul nopţii, fiecare boabă de strugure reprezentând o lună din noul an. Fiecare boabă pe care o mănânci îţi aduce noroc în luna respectivă, conform tradiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură