Facebookul şi mesajele politice de Anul Nou

Jocuri de artificii în noaptea de Revelion
Jocuri de artificii în noaptea de Revelion (Epoch Times România)

Nu doar "revoluţiile" se fac pe Facebook, aşa cum s-a încetăţenit ideea ci şi campaniile de imagine, campaniile electorale, aproape totul se face şi se desface pe Facebook, mesajele se dau pe Facebook, imaginea se clădeşte pe Facebook, aşa că este perfect firesc ca şi trecerea în noul an să fi fost marcată de politicieni tot pe Facebook.

Oricât au fost de ocupaţi politicienii, şi-au găsit timp (ei sau echipele lor online) să posteze o fotografie, două şi să transmită un mesaj pentru români, pentru campania lor de anul viitor, pentru imagine, fiecare după caz, căci „verba volant, scripta manent”, ce spui la Televizor se duce, ce scrii pe Facebook se păstrează şi poate fi accesat de oriunde, oricând şi oricât.

Astfel, în acest an, de Revelion, Preşedintele Băsescu s-a abţinut de la aşa-numitele băi de mulţime care erau altădată nelipsite din programul prezidenţial. Aflat la Predeal de Revelion, alături de familie, Preşedintele nu a ieşit nici măcar să privească tradiţionalele artificii la miezul nopţii. Mesajul de Revelion pentru români al preşedintelui a fost postat pe site-ul preşedinţiei, desigur, dar şi pe pagina de Facebook „Alături de preşedintele nostru”, confirmând ideea din ce în ce mai încetăţenită că nimic nu există dacă nu este postat pe reţelele sociale, accesate de milioane de români.

Preşedintele le-a mulţumit românilor că au ştiut să rămână chiar şi în momentele grele, o comunitate, fără să precizeze ce înţelege dumnealui prin comunitate, căci nu coeziunea i-a caracterizat pe români în ultimul timp. În Pieţele Ţării a ieşit în ultimele luni o comunitate activă de câteva zeci de mii de protestatari, iar în rest ţara transmite, apatică, un mesaj de nemulţumire difuză, fragmentat în funcţie de interese, grad de sărăcie şi afinităţi.

Preşedintele şi-a exprimat speranţa că "identitatea noastră se ridică deasupra disputelor de moment". Ne dorim să nu se fi înşelat!

Remarcabil este faptul că în ciuda?! criticilor premierului Iurie Leancă, Băsescu se arată consistent cu visul său de a vedea Moldova integrată european şi unită cu românii prin trecut, valori comune şi aspiraţii de viitor.

Finalmente, şeful statului speră „că vom întâmpina Noul An motivaţi de obiectivele pe care ni le propunem şi de consolidarea statutului ţării noastre în interiorul Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice” direcţie diametral opusă Chinei şi Rusiei spre care s-au îndreptat guvernanţii în ultimul timp.

Premierul Victor Ponta, care anunţase că îşi va petrece revelionul la Cornu, luxoasa reşedinţă a fostului premier şi condamnat de drept comun Adrian Năstase, i-a surprins pe români cu un mesaj postat de la Sarmisegetuza.

"De la unul dintre izvoarele noastre naţionale - "Sarmizegetusa Regia" - urez La Mulţi Ani tuturor celor care au urmărit în 2013 acest cont de Facebook (prieteni, colegi, critici, utilizatori ai internetului sau doar curioşi)!

Le mulţumesc pentru laude şi încurajări, am încercat să înţeleg şi însuşesc criticile şi am şters insultele; înţeleg că am, în egală măsură, o datorie faţă de toţi cei care trăiesc azi în România!", se exprimă premierul pe contul său de Facebook.

Premierul le doreşte românilor un an mai bun dar în primul rând îşi doreşte sieşi varii lucruri, cum ar fi, de exemplu să fie mai bun, sau cel puţin asta afirmă el că şi-ar dori, declarându-se "conştient" că trebuie "să îşi dedice "toată energia pentru dialog şi construcţie", bazându-se în acest "proiect pe toţi românii!". Desigur, echipa premierului sau premierul a omis să menţioneze faptul că miile de manifestanţi anti-exploatările de la Roşia Montană, anti fracturare hidraulică şi stare de siguranţă specială la Pungeşti, anti Modificări Cod Penal şi anti-Guvern în general cer dialog de luni de zile fiind auziţi numai şi numai de jandarmi.

Premierul face şi oarece referiri la Proiectul "România 100" "în care reconstrucţia şi prezervarea sitului "Sarmizegetusei" cu siguranţă îşi află locul" uitând cât de aspru a fost criticată decizia sa de a lupta în favoarea exploatărilor de la Roşia Montană care inevitabil ar fi dus la distrugerea Galeriilor Romane, vestigiu istoric de nepreţuit pentru istoria acestui popor.

Elena Udrea care probabil nu visează onoruri prezidenţiale sau crede că stă suficient de bine în sondaje pentru a nu fi necesar să îşi facă vreo campanie şi de revelion, postează doar o fotografie cu artificii şi un link la Blogul dumneaei, unde şi-a exprimat gândurile despre ea însăşi, mai degrabă decât consideraţii utile sau edificatoare cu privire la specificul politic/economic/social al anului viitor.

Deşi postarea de pe blogul său se numeşte "Gânduri la sfârşit şi început de an. La mulţi ani!", practic postarea este, de fapt, mai mult rezultatul unui soi de introspecţie pe care şi-o face femeia şi politicianul Elena Udrea imediat după aniversarea celor 40 de ani, combinată cu justificarea imaginii voit sexy pe care o proiectează în exterior:

"Şi, mai presus de toate, simt că vreau în continuare să fiu feminină, chiar cochetă, modernă, capabilă în acelaşi timp să gândesc şi să acţionez la fel ca şi colegii mei bărbaţi, chiar dacă aceştia sunt mai mereu derutaţi de tocurile cui :D ", afirmă Elena în mesajul său, pe care îl încheie urându-le La mulţi ani! tuturor românilor, inclusiv criticilor săi.

"Doamnelor, domnilor, dragi prieteni, dragi adversari politici, dragi jurnalişti, vă doresc un an de înţelepciune şi bunătate, de reuşite profesionale, dar şi de bucurii personale! Vă doresc tuturor să îndrăzniţi să fiţi ceea ce vă doriţi."

Crin Antonescu, prezidenţiabil USL (crede el)

Tot poze cu artificii a postat şi el.

Crin Antonescu e mai scurt şi mai puţin egocentric în declaraţii decât Udrea şi Ponta şi îşi centrează mesajul pe români, fără să se scoată însă complet din ecuaţie nici el. „La pragul trecerii într-un nou an” le urează românilor „gândurile sale” cele mai bune, „sănătate, bucurie şi speranţa că anul ce va veni va fi mai bun şi mai prosper”.

"Anul 2013 a fost anul în care, după o perioadă grea prin care România a trecut, am reuşit să reparăm o parte dintre nedreptăţile făcute românilor şi să le oferim speranţa pentru o viaţă mai bună!" mai afirmă Crin Antonescu, care se mira, nu de mult, că Ponta îl face Mincinos.

Interesant este că Antonescu (sau echipa lui Antonescu) şi-au găsit timp să posteze şi astăzi un mesaj pentru români. În această dimineaţă, pe pagina lui Crin de Facebook au fost postate urări de bine pentru cei ce îşi sărbătoresc onomastica azi.

Despre Antonescu s-a spus că prin boicotarea proiectelor gen Roşia Montană şi criticile aduse lui Victor Ponta, încearcă să capteze electoratul de dreapta, anti-PSD. Încearcă să-i capteze şi pe cei cu sentimente creştineşti.

Vasile Blaga, preşedinte PDL, Tatăl Opoziţiei (crede el)

Este foarte sobru în mesajul său. O simplă poză cu artificii, pe modelul deja cunoscut şi urarea: "Vă doresc din toată inimă un 2014 plin de lucruri bune, împliniri, succese, decizii înţelepte şi multă sănătate. La mulţi ani tuturor!"

Blaga nu precizează dacă înţelepciune înseamnă a vota cu PDL şi cu Predoiu anul viitor.

Cătălin Predoiu, prezidenţiabilul PDL

Şi mai sobru decât şeful său. Nici măcar poza cu artificii, ci doar "Va doresc tuturor sănătate, bucurii şi împliniri. La mulţi ani!". Felicitări!

Mircea Geoană - fost prezidenţiabil PSD şi, speră el, viitor competitor contra lui Crin în cursa pentru Cotroceni

Fostul prezidenţiabil a învăţat ceva din campaniile de PR: face "front comun" cu românii, potenţiali votanţi PSD, conform mesajului său, el şi românii sunt, în faţa anului ce vine, un solidar NOI:

"Dragi români, sper ca 2014 să fie un an mai mai bun pentru noi toţi şi ca eforturile pe care le-am depus în ultimii ani să dea rezultate! Vă mai doresc ca anul ce vine să vă găsească sănătoşi, alături de familie şi de cei dragi şi mai prosperi!

Cu sau fără legătură cu mesajul lui Antonescu (cunoscută fiind eterna râcă şi competiţie dintre cei doi), Geoană s-a trezit şi el devreme şi a postat un mesaj pentru cei ce îşi sărbătoresc onomastică astăzi.

Mihai Razvan Ungureanu - MRU, prezidenţiabilul Forţei Civice

Are, în calitate de prezidenţiabil ce încearcă să şi-i atragă pe români, un mesaj în registru emoţional: speranţă, credinţă, prietenie, înţelegeri, schimbare, sunt câteva din cuvintele emoţionante folosite de MRU de Revelion.

"2013 se apropie de final. Este un moment prielnic retrospectivei: privim la anul care a trecut şi îi vedem parcursul sinuos, vedem încercările şi provocările sale. Vă îndemn însă să nu uităm împlinirile pe care ni le-a adus ori prieteniile trainice pe care le-am construit. Să învăţăm din lecţiile sale şi să păstrăm în suflete bucuriile şi satisfacţiile."

Ca şi Geoană, şi el se identifică cu românii, punându-se alături de ei. Mai mult sau mai puţin subliminal, MRU vrea să le insufle Românilor convingerea că împreună PUTEM face ceva.

"Acum, când păşim în 2014, să facem acest pas cu speranţă şi cu credinţă. Avem o listă lungă de lucruri pe care vrem - fiecare dintre noi şi toţi împreună - să le schimbăm, să le facem mai bune, mai drepte, mai limpezi. Stă în puterea noastră ca această schimbare să se petreacă, să fie reală şi profundă."

MRU ştie şi ce ne dorim: exact ce îşi doreşte şi el, o ţară puternică, care desigur, nu poate fi construită decât cu implicarea noastră a tuturor celor ce vom vota:

"Ştiu că vă doriţi, ca şi mine, ca România să devină o ţară cu adevărat democratică, modernă şi europeană. Însă acest destin nu poate fi împlinit fără implicarea noastră, a tuturor. Să intrăm în noul an cu decizia de a contribui - cu hotărâre şi creativitate - la acest proiect de ţară. Să învăţam să gândim curajos, nu doar pentru ziua de mâine, ci pentru generaţiile care urmează."

Mesajul se încheie cu urarea tradiţională pentru românii de aici şi şi din diasporă.

M.R.U. nu s-a trezit pentru a îi felicita pe cei 600.000. de Vasile care se aniversează azi şi vor vota la prezidenţialele de anul viitor.

După mesajele lui Adrian Năstase, Ion Iliescu, Dan Voiculescu, Varjuan Vosganian etc. nu ne-am uitat. Va rugăm să ne scuzaţi!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne