Toţi vorbesc engleza, dar câţi o vorbesc corect?

(PETER MUHLY / AFP / Getty Images)

Engleza este limba cea mai folosită în Uniunea Europeană, însă doar puţini o vorbesc fluent

În timp ce toţi locuitorii Europei sunt nerăbdatori să comunice în limba lui Shakespeare, cei din Marea Britanie nu au nevoie să înveţe un vocabular nou sau să pună în curriculum că au studiat în străinătate, deoarece au o limbă practic universală.

Engleza este limba străină cea mai vorbită în 19 din cele 25 de state în care aceasta nu este limbă oficială (excluzând deci Marea Britanie şi Irlanda), fiind folosită de 38% din cetăţenii UE, în timp ce 12% aleg franceza, 11% germana, 7% spaniola iar 5% rusa. În ciuda faptului că este a doua cea mai studiată limbă, doar un mic procent din populaţia europeană şi, în general, din lume, este capabilă să vorbească limba engleză "fluent". Majoritatea oamenilor nu merg dincolo de limbajul şcolar. Jakub Marian, matematician, lingvist şi muzician ceh, a analizat procentul celor care o vorbesc în mod corespunzător, cu ajutorul unui sondaj Eurobarometru în 2012 (date nu chiar recente, dar exhaustive).

Scandinavia este pe primul loc în studiul limbilor străine

Rezultatul nu este în întregime pozitiv: în ciuda faptului că este principala limbă în lumea afacerilor şi este introdusă în şcoală încă de la clasele elementare, o mare parte din populaţia lumii o cunoaşte numai la nivel de bază.

Spre exemplu, România se află pe ultimul loc, cu un procent de 20%, dar nici Spania şi Portugalia nu stau mai bine: doar 27%, respectiv 22% vorbesc limba engleză fără probleme. Comparativ, în Olanda, 90% vorbesc engleza: nouă din zece cetăţeni pot susţine o conversaţie perfectă. Chiar şi locuitorii din ţările scandinave, Suedia şi Finlanda sunt în fruntea listei, cu 86%.

Deficienţe

Cercetările au arătat că nouă din zece cetăţeni ai UE cred că abilitatea de a vorbi limbi străine este foarte utilă, 98% declarând că stăpânirea limbii este un lucru pozitiv pentru viitorul copiilor lor. Dar testele efectuate în rândul elevilor şi adolescenţilor din 14 ţări europene arată că doar 42% sunt competenţi în prima limbă străină şi doar 25% în cea de-a doua. Dintre aceştia, un număr semnificativ nici măcar nu atinge nivelul de bază: 14% în cazul primei limbi străine şi 20% în cazul celei de-a doua.

După zece ani de la Declaraţia de la Barcelona adoptată de şefii de stat şi de guvern - care au cerut predarea a cel puţin două limbi străine de la o vârstă fragedă - europenii sunt conştienţi de beneficiile multilingvismului; 53 % folosesc limbile străine la locul de muncă iar 45% cred că au primit un loc de muncă mai bun în propria lor ţară datorită competenţelor în limbi străine. Dar drumul pentru a ajunge la "proficiency"(competenţă) este încă lung.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură