Toţi bărbaţii din Peninsula Iberică au fost exterminaţi acum 4.500 de ani

Un studiu genetic arată că linia genetică masculină indigenă a dispărut complet şi cauza ar fi fost invazia violentă a tribului Yamna din Caucaz.
Bărbat din tribul Yamnaya sau Yamna, Sculptural Reconstruction. (ca.1930s)
Bărbat din tribul Yamnaya sau Yamna, Sculptural Reconstruction. (ca.1930s) (Wikipedia.org)

În urmă cu 4.500 de ani, un trib din Munţii Caucaz ar fi exterminat toţi bărbaţii din Peninsula Iberică. Măcelul a fost de o asemenea magnitudine încât linia genetică masculină a dispărut complet într-un interval scurt de timp, conform analizei realizate de echipa lui David Reich de la Harvard Medical School din Boston, Massachusetts, publicată în revista „New Scientist“.

Potrivit studiilor, primul val de migratori care au venit în Europa au fost vânătorii-culegători care au intrat în Europa în urmă cu 40.000 de ani. Mai apoi, acum 7.000 de ani, un al doilea val de agricultori migratori din Orientul Apropiat au ajuns pe continent, iar în urmă cu circa 5.000 de ani o altă populaţie din Eurasia de Nord ar fi ajuns aici. Se presupune că după Epoca de Gheaţă, tribul din Caucaz a intrat în contact cu una dintre aceste populaţii de vânători-culegători ce veneau în Europa şi împreună au pus bazele genetice ale poporului Yamnaya.

David Reich evidenţiază în publicaţie că responsabil pentru o astfel de anihilare în Peninsula Iberică ar fi fost chiar acest trib Yamnaya sau Yamna care s-a stabilit în Europa în urmă cu 5.000 de ani şi a înlocuit în doar câteva sute de ani toate culturile care coexistau pe continent.

Motivele principale care au permis această avansare rapidă au fost două descoperiri anterioare: roata şi domesticirea cailor. Yamnaya au înhămat caii la căruţe reuşind astfel să se extindă rapid.

Echipa lui Reich a descoperit că descendenţii acestui trib au început să se amestece cu localnicii acum 4.000 de ani. Populaţia rezultată avea 40% descendenţă Yamnaya şi 60% descendenţă locală. Cu toate acestea, în Peninsula Iberică a fost diferit. Aici genele invadatorilor le-au înlocuit în totalitate pe cele ale localnicilor.

„Coliziunea dintre aceste două populaţii nu a fost amiabilă, nici măcar egală, deoarece bărbaţii sosiţi din afară i-au anihilat aproape complet pe cei locali, în timp ce femeile au fost înrobite”, spune Reich.

Concluzia la care au ajuns cercetătorii este că ar putea fi vorba despre o cucerire violentă, în care o armată invadatoare ucide sau înrobeşte bărbaţii locali, iar pe femei le iau pentru ei.

Articol ştiinţific de referinţă: Every man in Spain was wiped out 4500 years ago by hostile invaders

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură