De unde vine numele fluviului Amazon? (video)

Fluviul Amazon
Fluviul Amazon (Google.com)

Există ipoteze contradictorii privind originea numelui acestui fluviu cu cel mai extins bazin hidrografic din lume. Potrivit unor cercetători, primii exploratori ar fi botezat fluviul cu numele amazoanelor, figuri feminine războinice din mitologia greacă, iar alţii îl asociază cuvântului amassona, care în limba indienilor înseamnă "distrugător de bărci."

Cei care susţin prima teorie, afirmă că spaniolul Francisco de Orellana, primul european care a navigat pe acest fluviu, ar fi fost cel care i-a dat numele de Amazon.

Francisco de Orellana (n. 1511 în Trujillo, Spania - d. noiembrie 1546, Amazon) a fost un explorator şi conchistador spaniol care a realizat prima navigare pe toată lungimea fluviului Amazon, numit iniţial "Rio de Orellana". Pornit în căutarea "Tărâmului Scorţişoarei", după o serie de aventuri, pe 3 iunie 1542 ajunge, în sfârşit, pe Amazon.

Pe longitudinea de aproximativ 69o vest, Orellana şi oamenii săi au fost implicaţi într-o serie de altercaţii cu indigenii Machiparo şi au fost fugăriţi în aval. Continuând să navigheze în aval au trecut de Rio de la Trinidad, Pueblo Vicioso, Rio Negro (numit de Orellana), Pueblo del Corpus, Pueblo de los Quemados şi Pueblo de la Calle. Acolo au intrat în teritoriul Amazoanelor. Când Orellana se apropia de râul Trombetus, pe 24 iunie 1542, se spune că a avut loc o altercaţie cu aceste femei războinice.

Orellana, care a pierdut un ochi în timpul acestei aventuri, la întoarcerea sa în Spania a relatat că atacul a fost lansat de mai multe femei războinice capabile să mânuiască arcul şi săgeţile.

Astfel, oferind o notă homerică povestirii, a decis să dea numele fluviului Amazon, ca cel al femeilor mitice care au luptat împotriva lui Heracle şi Ahile.

Amazoanele erau un trib de femei războinice, menţionate prima dată în mitologia greacă. Cercetări recente tind să confirme existenţa unui sâmbure de adevăr în ceea ce priveşte legenda Amazoanelor. Se spune că acestea ar fi fost fiicele zeului Ares, zeul războiului. Heracle, la porunca regelui Euristeu, a fost trimis să aducă cingătoarea fermecată a reginei Hippolyta (regina amazoanelor). Viteaza Hippolyta şi mândra Antiope domneau peste amazoane, care sălăşluiau la Pontul Euxin. Doar o dată pe an se întâlneau cu bărbaţi.

În cazul în care nou-născutul era fată, rămânea împreună cu mama sa în tribul de amazoane; dacă se năştea băiat, în cel mai bun caz era trimis să locuiască împreună cu tatăl său, iar în cel mai rău caz era omorât. Fetele erau aspru pregătite să devină amazoane, extirpându-li-se sânul drept care le incomoda în luptă. Relatări despre femeile luptătoare există şi în China, Africa de Nord şi Vest, însă nicăieri ca la greci. Se pare că amazoanele au ameninţat de 5 ori Atena. O victorie asupra amazoanelor ajunsese să fie mai sărbătorită decât o victorie asupra perşilor. În mod cert, existenţa amazoanelor este învăluită în mister.

Fluviul Amazon astăzi

Amazon este fluviul cu cel mai extins bazin hidrografic din lume (6,915,000 km²), acoperind cinci ţări ale Americii de Sud: Brazilia (62.4%), Peru (16.3%), Bolivia (12.0%), Columbia (6.3%) şi Ecuador (2.1%). Fluviul Amazon, la fel ca Dunărea, curge de la vest spre est, paralel cu Ecuatorul.

În ciuda eforturilor de secole de a domina puterea naturii, impactul uman asupra bazinului fluviului amazoanelor a început să devenă agresiv doar în ultimele decenii. De menţionat că nu există încă un pod peste fluviu. Cu excepţia zonei din apropierea gurii de vărsare, bazinul hidrografic reprezintă una dintre zonele cele mai puţin populate din lume. O mare parte din teritoriul drenat de sistemul hidrografic al Amazonului nu a fost niciodată pe deplin explorat. Se poate zbura ore în şir deasupra pădurii care acoperă Amazonul fără să se vadă vreo urmă de aşezări umane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură