Topul mitei în dosarele DNA: Vanghelie conduce detaşat

Dacă până recent în dosarele DNA se vorbea de spăgi ridicol de mici, gen ceasurile cu cuc, păstrăvii şi borcane cu miere luate mită de judecători, de la o vreme încoace informaţiile din dosarele procurorilor anticorupţie arată că politicienii, funcţionari publici şi apropiaţi ai lor băgau mâinile în banii publici până dincolo de cot.
Marian Vanghelie (Epoch Times România)
Loredana Diacu
02.04.2015

Dacă până recent în dosarele DNA se vorbea de şpăgi ridicol de mici, gen ceasurile cu cuc, păstrăvii şi borcane cu miere luate mită de judecători, de la o vreme încoace informaţiile din dosarele procurorilor anticorupţie arată că politicienii, funcţionari publici şi apropiaţi ai lor băgau mâinile în banii publici până dincolo de cot.

Cele mai mari 30 de sume vehiculate în dosarele de luare de mită ale DNA totalizează peste 150 de milioane de euro, echivalentul a 12% din bugetul anual al Ministerului Sănătăţii, arată un top al şpăgilor întocmit de capital.ro, în baza cifrelor făcute publice de procurorii anticorupţie.

Fruntaş la înfruptatul din banul public, potrivit topului publicat de capital, este cunoscutul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, actualmente în arest preventiv. Edilul ar fi luat, potrivit sursei citate, nu mai puţin de 90 de milioane de euro de la afaceristul Marian Dumitru, căruia i-ar fi facilitat atribuirea de contracte pe bani publici în valoare de circa două miliarde de lei.

Pe locul doi, la distanţă foarte mare de primarul sectorului 5, s-ar situa Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea. "În perioada ianuarie 2011 - 2012, inculpatul Cocoş Dorin a promis, pretins şi primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totală de 16 milioane euro, în tranşe, în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (...) pentru asigurarea soluţionării a două dosare de despăgubire“, susţin procurorii anticorupţie, citaţi de capital.ro.

Dosarul despăgubirilor de la ANRP a devenit celebru nu doar prin amploarea sumelor vehiculate pe despăgubiri - vorbim de terenuri/imobile supraevaluate, potrivit procurorilor cu zeci de milioane de euro - ci, mai ales prin faptul că cei implicaţi ar fi trebuit să fie garanţi ai respectării legii, nu infractori. În dosarele ANRP au fost puşi sub acuzare fostul procuror şef DIICOT, Alina Bica şi fostul şef ANI, Horia Georgescu.

Pe locul trei în top se află proaspăt arestatul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Renumit pentru extravaganţele sale gen carnavaluri, vacanţe la Rio şi distracţii costisitoare în cluburi de noapte, Mazăre ar fi primit două milioane de euro pentru autorizaţia de construire a unui mall în mijlocul unui parc şi şapte milioane de euro de la Polaris M Holding pentru reînnoirea contractului de salubrizare în oraşul de la malul mării. Mita ar fi fost plătită sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate cu o firmă controlată de Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul prietenului său, Sorin Strutinsky.

Mazăre a fost trimis în judecată pentru faptele sale, fiind pus, începând de astăzi, în arest preventiv.

Pe locul patru în topul celor ce au luat mita se afla, (aparent) incredibil, dar adevărat, un fost ministru al Justiţiei, mai exact fostul liberal Tudor Chiuariu. Potrivit procurorilor, Chiuariu ar fi solicitat, în 2012-2013, nu mai puţin de 5,5 milioane de euro de la Paltin Gheorghe Sturdza şi partenerii săi în vederea exercitării influenţei asupra autorităţilor din Bacău pentru a pune în executare o decizie judecătorească (aparent ilegală) prin care se retroceda o suprafaţa uriaşă de pădure, respectiv peste 43.000 de hectare de pădure.

În acest dosar răsunător a fost pus sub urmărire penală şi fostul pesedist Viorel Hrebenciuc. Şi numele socrului lui Victor Ponta, Ilie Sârbu apare în dosarul respectiv.

Pe locul 4 în top se situează un alt funcţionar public, primarul Gheorghe Ştefan din Piatra Neamţ care ar fi fi luat patru milioane de euro pentru a-şi folosi influenţa în scopul favorizării unor firme care comercializau licenţe Microsoft.

Lunga listă a celor are au luat şpăgi de la milionul de euro în sus continuă şi cu alţi foşti miniştri, primari, consilieri, magistraţi etc. Articolul original poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor