Tokes nu se lasă - Vrea decoraţia înapoi şi protecţie internaţională

Laszlo Tokes susţine că se simte ameninţat, motiv pentru care a cerut protecţia Ungariei.
Congresul PPE la Bucureşti. În imagine Laszlo Tokes
Congresul PPE la Bucureşti. În imagine Laszlo Tokes (Epoch Times România)

Lăsat de preşedintele ţării fără ordinul "Steaua României" pe motiv că a cerut protectorat ungar pentru Transilvania, Laszlo Tokes a declarat luni, la Oradea, că îi solicită lui Iohannis să îşi revizuiască hotărârea privind retragerea ordinului. Fostul pastor a mai anunţat şi că a solicitat protecţie internaţională, relatează Agerpres.

"Am înaintat o plângere prealabilă către Klaus Iohannis să revizuiască hotărârea lui privind retragerea distincţiei mele. Avem argumentele noastre concrete. De exemplu, ordinul poate fi retras pe baza unor fapte comise. Eu nu am comis niciun fapt care contravine decorării mele cu Steaua României şi pentru ceea ce am fost decorat, rolul meu din revoluţia din 1989, acesta nu poate fi contestat", a declarat Tokes.

Eurodeputatul Tokes a precizat că Tribunalul Bucureşti i-a respins plângerea împotriva colonelului Filip Teodorescu, unul dintre foştii conducători ai Securităţii şi a lui Ioan Talpeş, fost director al SIE, care l-au numit "trădător de ţară" şi "spion străin", într-un program de televiziune.

Laszlo Tokes a mai susţinut că se simte ameninţat, motiv pentru care a cerut recent protecţie internaţională şi protecţia Ungariei, într-o declaraţie politică, la Budapesta, în cadrul forumului reprezentanţilor maghiari din Bazinul Carpatic. Europarlamentarul a precizat că, în mod public, s-a adresat Ungariei la această întrunire, la fel cum în mod public a cerut protecţia Ungariei pentru ungurii de peste hotare, în 2013, la Tuşnad Băi - declaraţie pentru care, de stria-Italia, să ne acorde sprijin Ungaria, conform de altfel Tratatului de bază româno-ungar care reglementează relaţiile româno-ungare. Conform normelor europene, este vorba de o protecţie care se acordă de fiecare ţară, de exemplu România către minoritarii săi din ţările vecine. La aceasta m-am referit. În mod similar mă adresez organelor competente să ne acorde protecţie atât comunităţii, cât şi mie, personal. Am ridicat această problemă de mai multe ori şi în Parlamentul European", a precizat Tokes.

Amintim că Tokes a fost decorat în decembrie 2009, de preşedintele Traian Băsescu, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la Revoluţie, izbucnită în Timişoara, punctul focal fiind grupul de persoane ce încercau să împiedice evacuarea lui Laszlo Tokes, pastor la vremea respectivă, din locuinţa pe care o ocupă, asimilând evacuarea acestuia cu un nou atac tipic comunist împotriva religiei.

În vara lui 2013, mai exact pe 27 iulie, Laszlo Tokes, care deţinea statutul de europarlamentar, i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud". Această cerere a determinat valuri de indignare şi propunerea de retragere a decoraţiei lui Tokes, care reprezenta România în Parlamentul de la Bruxelles.

Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României" a hotărât să îi retragă distincţia lui Tokes la finele lui 2013, iar preşedintele Klaus Iohannis a validat recent decizia prin decret.

La scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a retras distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru că i-a cerut premierului Viktor Orban să ofere "protectorat" Transilvaniei, Laszlo Tokes a fost decorat de Ungaria.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne