Toader răspunde criticilor din PE: Nu suntem toţi pe aceeaşi linie pentru că avem tradiţii, sisteme juridice diferite

Pus la zid în Parlamentul European pentru problemele privind statul de drept din România, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a venit cu explicaţii menite să justifice acţiunile coaliţiei de guvernare PSD-ALDE.
Tudorel Toader
Loredana Diacu
23.01.2019

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a răspuns miercuri, în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, la acuzaţiile şi îngrijorările privind statul de drept din România exprimate de unii dintre europarlamentari.

"Statul de drept, o temă recurentă. Dumneavoastră ştiţi, presupuneţi că noi ştim, faptul că statul de drept se structurează în momente diferite în etape diferite în ţări diferite. Nu suntem toţi la aceeaşi linie pentru că avem tradiţii, sisteme juridice diferite, un adevăr care e mai mult decât evident. Ce este comun? Comun este faptul că statul de drept trebuie să funcţioneze în baza tratatelor. Că statul de drept trebuie să funcţioneze prin asimilarea standardelor europene comune şi trebuie să cunoască un proces ireversibil de construcţie. Că statul de drept trebuie să se consolideze pe baza recomandărilor oarecum codificate din partea Comisiei de la Veneţia, recomandări care la rândul lor nu sunt comune, tocmai pentru că statul de drept are niveluri structurale diferite de la o ţară la alta", a declarat Tudorel Toader.

Potrivit ministrului Justiţiei, statul de drept trebuie să se consolideze pe baza jurisprudenţei instanţelor europene.

"S-a făcut o remarcă la care eu subscriu: mandatul pe care îl are un demnitar, indiferent de nivelul lui de reprezentare este cel de a promova valorile naţionale, europene, de a ajuta la îndreptarea standardelor şi nicidecum de a denigra ţara de origine. Statul de drept trebuie să se consolideze pe baza jurisprudenţei instanţelor europene. S-a spus că vrem anularea a peste 100 de condamnări. Vreau să vă spun că judecata pe care noi o facem trebuie să fie pe informaţii corecte şi nu pe altceva.

Nu stiu câţi dintre dvs. aveţi informaţia exactă asupra contextului şi împrejurărilor. Eu sunt sigur că în nicio ţară nu rămâne o decizie CCR fără efect, sunt sigur că în nicio ţară Înalta Curte nu are completuri ilegale. Din 2014 instanţa supremă nu a respectat prevederea că toţi judecătorii se trag la sorţi şi au tras doar 4 judecători. CCR a spus că din 2014 procesele au fost viciate prin nelegalitatea completurilor. Noi vrem redeschiderea dosarelor dar nu doar cei condamnaţi ci şi cei achitaţi. Vă rog să reţineţi diferenţa, nu se referă doar la cei condamnaţii ci la toate", a precizat Tudorel Toader.

În acelaşi timp, ministrul Justiţiei a făcut referire şi la recomandările făcute ţării noastre de Comisia de la Veneţia.

"Cum respectăm recomandările Comisiei de la Veneţia? Le respectăm prin respectare la exigenţele noastre constituţionale. Comisia de la Veneţia a spus, de exemplu, nu revocaţi membrii CSM pentru o simplă abatere disciplinară pentru că ar deveni temători. Am modificat legea şi am modificat această prevedere. În România s-a prevăzut prin legile justiţiei ca magistraţii să se poată pensiona la 20 de ani... Am modificat legea, astfel încât azi când vorbim magistraţii nu se mai pot pensiona la 20 de ani vechime pentru că în România sunt 7500 de magistraţi, dacă legea intra în vigoare peste 2000 se pensionau şi aşa se crea un deficit de magistraţi", a punctat Tudorel Toader.

Reamintim că o serie de europarlamentari au lansat critici dure la adresa puterii de la Bucureşti şi s-au arătat extrem de îngrijoraţi de planurile din domeniul justiţiei care se conturează.

Spre exemplu, Judith Sargentini, de la Verzi, s-a arătat îngrijorat de iniţiativa ministrului Justiţiei privind ordonanţa de urgenţă.

"Nu sunt sigur că iniţiativa domnului ministru de a da o OUG care va anula sute de condamări e un lucru bun. Vorbiţi de încredere dar dvs. subminaţi încrederea reciprocă în sistemele judiciare din diferite ţări", i-a reproşat deputatul european.

Mai multe detalii despre reproşurile adresate coaliţiei PSD-ALDE aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor