Europa, îngrijorată de abuzurile din România: Toader şi Carmen Dan, puşi la zid în Parlamentul European
alte articole
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi ministrul de Interne, Carmen Dan, sunt audiaţi, miercuri, în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European.
După ce au susţinut scurte declaraţii în faţa celor din Comisie, cei doi demnitari români au fost luaţi la întrebări de membrii Comisiei LIBE.
Roberta Metsola, din grupul PPE
"(A conduce Europa înseamnă) a conduce prin puterea exemplului, prin respectarea valorilor europene. De aceea reiterez că corupţia e antiteza a ceea ce înseamnă UE şi ne îngrijorează din ce în ce mai tare ce se întâmplă în România. Trebuie să luptăm cu toate mijloacele altfel PROIECTUL UE se va fragmenta. Am văzut cum cetăţenii români au fluturat cu hotărâre steagul UE pe un frig cumplit dar şi cum Guvernul dvs a lansat jandarmii contra lor. Nimeni nu îi va lăsa pe cetăţenii români de izbelişte!
Trec la întrebări. Mii de deţinuţi au fost eliberaţi, aţi spus că centrele de detenţie sunt supra-aglomerate.
Ce părere aveţi, nu ar trebui să fie create noi facilitaţi (închisori) în loc să se elibereze închisorile? Vă exprimaţi angajamentul aici, în comisie, că vă veţi abţine să aduceţi modificări legislaţiei în materie de Justiţiei fără acordul Comisiei de la Veneţia? Ce măsuri veţi lua pentru ca evenimente precum cele de la protestul din 10 august să nu se repete?"
Helga Stevens, grupul ECR
"Dragi colegi, în primul rând încep cu situaţia din România. România e un stat membru foarte important al UE, însă ne îngrijorează acum cel mai tare în UE acest stat.
Fiind dată situaţia statului de drept în România, ţinând cont de independenţa statului de drept în ţara dvs. Am studiat îndeaproape ce s-a întâmplat, inclusiv rezoluţia din noiembrie anul trecut şi vă cerem să nu luaţi nicio măsură care ar legaliza corupţia. Am văzut cum s-a întâmplat asta până acum.
Raportul MCV faţă de România a fost cel mai critic faţă de România. Dorim pe această cale să aflăm cum răspundeţi la criticile exprimate faţă de politicile de care sunteţi răspunzători. Vrem să ştim cum răspundeţi la MCV."
Sophie in't Veld, grupul ALDE
"Aş dori să îmi exprim îngrijorarea faţă de starea statului de drept din România, mai ales de lupta împotriva corupţiei. Sistemul european va funcţiona doar dacă toate statele membre aderă la aceleaşi standarde. Prin urmare, cred că este esenţial ca politicile dvs interne să fie concurente cu ambiţiile europene. Ne îngrijorează ce am aflat despre preocuparea de a anula cam 100 de condamnări penale. Ce intenţionează Guvernul? Are de gând să ţină cont de recomandările MCV?"
Judith Sargentini, de la Verzi
"Cred că o preşedinţie trebuie să se prezinte prin puterea exemplului. (...)
Nu sunt sigur că iniţiativa domnului ministru de a da o OUG care va anula sute de condamări e un lucru bun. Vorbiţi de încredere dar dvs. subminaţi încrederea reciprocă în sistemele judiciare din diferite ţări.
Doamna Dan, vorbiţi de valori europene dar deocamdată nu vedem asta!"
Macovei, grupul ECR
"Da, poporul român merită stat de drept şi merită respectul UE, românii au făcut multe proteste în stradă cu steagul UE pe ei, asupra lor, în mână. Cu toţii vor, şi eu vreau, să avem o preşedinţie de succes. Dar pentru asta trebuie încredere. Statele membre trebuie să aibă încredere în dvs.
Poporul român merită stat de drept - a spus asta ieri vicepreşedintele Comisiei Europene când a văzut ştirea despre o posibilă OUG vizând revizuirea sentinţelor definitive. Iar ieri premierul spunea că a discutat cu dvs. adoptarea cât mai rapidă a acestei OUG... de asta vorbesc de încredere. Ca să conduceţi Consiliul JAI, încrederea este esenţială.
Întrebări: Vă asumaţi efectele acestei amnistii mascate? V-aţi consultat cu UE înainte să faceţi acest lucru? Ştiţi că România poate fi pedepsită pentru aceste măsuri?"
Cum răspunde Carmen Dan
Ministrul de Interne a evitat să dea răspunsuri concrete la întrebările şi îngrijorările legate de statul de drept exprimate de unii europarlamentari, preferând să răspundă la cele legate de securitatea frontierelor, proceduri de azil, dosarul Blue Card, dosarul Dublin etc.
"Mai pot continua, dar cred că este onorabil să îl las şi pe ministrul Justiţiei să vorbească", şi-a finalizat Carmen Dan răspunsul.
Cum răspunde Tudorel Toader
"Statul de drept, o temă recurentă. Dumneavoastră ştiţi, presupuneţi că noi ştim, faptul că statul de drept se structurează în momente diferite în etape diferite în ţări diferite. Nu suntem toţi la aceeaşi linie pentru că avem tradiţii, sisteme juridice diferite, un adevăr care e mai mult decât evident. Ce este comun? Comun este faptul că statul de drept trebuie să funcţioneze în baza tratatelor. Că statul de drept trebuie să funcţioneze prin asimilarea standardelor europene comune şi trebuie să cunoască un proces ireversibil de construcţie. Că statul de drept trebuie să se consolideze pe baza recomandărilor oarecum codificate din partea Comisiei de la Veneţia, recomandări care la rândul lor nu sunt comune, tocmai pentru că statul de drept are niveluri structurale diferite de la o ţară la alta. Statul de drept trebuie să se consolideze pe baza jurisprudenţei instanţelor europene.
S-a făcut o remarcă la care eu subscriu: mandatul pe care îl are un demnitar, indiferent de nivelul lui de reprezentare este cel de a promova valorile naţionale, europene, de a ajuta la îndreptarea standardelor şi nicidecum de a denigra ţara de origine. Statul de drept trebuie să se consolideze pe baza jurisprudenţei instanţelor europene. S-a spus că vrem anularea a peste 100 de condamnări. Vreau să vă spun că judecata pe care noi o facem trebuie să fie pe informaţii corecte şi nu pe altceva.
Nu stiu câţi dintre dvs. aveţi informaţia exactă asupra contextului şi împrejurărilor. Eu sunt sigur că în nicio ţară nu rămâne o decizie CCR fără efect, sunt sigur că în nicio ţară Înalta Curte nu are completuri ilegale. Din 2014 instanţa supremă nu a respectat prevederea că toţi judecătorii se trag la sorţi şi au tras doar 4 judecători. CCR a spus că din 2014 procesele au fost viciate prin nelegalitatea completurilor. Noi vrem redeschiderea dosarelor dar nu doar cei condamnaţi ci şi cei achitaţi. Vă rog să reţineţi diferenţa, nu se referă doar la cei condamnaţii ci la toate.
Cum respectăm recomandările Comisiei de la Veneţia? Le respectăm prin respectare la exigenţele noastre constituţionale. Comisia de la Veneţia a spus, de exemplu, nu revocaţi membrii CSM pentru o simplă abatere disciplinară pentru că ar deveni temători. Am modificat legea şi am modificat această prevedere. În România s-a prevăzut prin legile justiţiei ca magistraţii să se poată pensiona la 20 de ani... Am modificat legea, astfel încât azi când vorbim magistraţii nu se mai pot pensiona la 20 de ani vechime pentru că în România sunt 7500 de magistraţi, dacă legea intră în vigoare peste 2000 se pensionau şi aşa se crea un deficit de magistraţi."