Titus Corlăţean gafează: România ar putea să nu mai fie interesată să intre în Schengen

(photos.com)
Liviu Şerbănescu
02.03.2013

O nouă amânare a intrării României în Schengen la data de 7 martie va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată de aderare, iar pe viitor doar va aştepta o invitaţie de la UE, a declarat vineri seară ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

"Care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, înseamnă faptul că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă", a susţinut Titus Corlăţean la Realitatea TV.

O nouă amânare a deciziei "ar însemna o împingere a procedurii la o dată nedefinită în realitate", a mai precizat ministrul de Externe.

În 2013 vor fi alegeri parlamentare în Germania, apoi vor urma cele europene din 2014, tot anul viitor urmând să fie şi cele locale din Franţa, a mai menţionat Titus Corlăţean.

"Încă o dată, pot fi raţiuni de diferite naturi şi sunt. Unele ce ţin de culoarea ideologică a familiei din care faci sau nu parte, ţin de alegerile dintr-o ţară sau alta, dar vă aduc aminte că acesta nu este un argument. Anul acesta vor fi alegeri în Germania, anul viitor vor fi alegeri europene în toată Europa, vor fi alegeri municipale în Franţa, unde primarii, dacă e să mergem pe argumentul acesta, fie că sunt de dreapta sau de stânga, vor spune „Dom'ne, avem probleme cu migraţia”, iar se vor juca electoral lucrurile acestea, romii şi mai ştiu eu ce", a mai declarat ministrul de Externe.

Problema de credibilitate în cazul unei noi amânări devine a ţărilor care se opun, a mai subliniat Corlăţean.

"Câtă vreme noi suntem corecţi, facem toate demersurile şi îndeplinim criteriile şi eventual, spun eventual, mai avem până la ziua reuniunii, s-ar decide încă o dată amânarea, atunci daţi-mi voie să vă spun că cei care se opun au o problemă de credibilitate (...) Ori, dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile şi supracriteriile, au fost şi măsuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am îndeplinit, oricâţi bani am băga, un miliard de euro băgaţi în securizarea frontierei şi nu ajunge, atunci daţi-mi voie să vă spun încă o dată că nu mai sunt interesat de acest proces", a precizat ministrul Corlăţean.

Victor Ponta, despre intrarea în Schengen: Am primit semnale că unele ţări vor amânarea pe motive politice

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat vineri seară că aderarea României la spaţiul Schengen nu depinde de relaţia dintre acesta şi preşedintele Băsescu, ci de poziţiile liderilor europeni cu privire la ţara noastră.

Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, înseamnă faptul că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare.

„Preşedintele ştie foarte bine politica europeană, după cum încep şi eu să ştiu, iar decizia care se va lua în legătură cu Schengen nu are legătură cu situaţia actuală din România. Are legătură cu modul în care miniştrii de Interne şi anumite guverne văd, faţă de propria lor idee publică, această idee răspândită de media europeană că se ridică Schengen şi o să vină toţi românii şi bulgarii. Eu am spus că nu este corectă, mai ales că noi am cerut intrarea în primă fază doar cu aeroporturile, unde sunt mai ales oamenii de afaceri”, a declarat Victor Ponta la postul B1 TV.

Victor Ponta a mai precizat că a primit semnale despre probabilitatea ca unele ţări să nu blocheze intrarea în Schengen, dar să ceară ca decizia să fie luată în următorul Consiliu, din luna octombrie.

Aceste ţări invocă oficial raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru amânarea aderării României la Schengen, a afirmat premierul.

„Înainte să scrie scrisoarea, ştia foarte clar că acea ţară, acele ţări care ne mai amână habar n-au nici cine e Fenechiu, nici cine e doamna Hăineală. În primul rând, nu ştie nici preşedintele, nu ştiu nici eu 100% că miercuri o să ne amâne din nou. Ştie şi preşedintele, aşa cum ştiu şi eu, cum ştie şi Corlăţean, care este ţara sau ţările care cer amânare. Ştie preşedintele, cum ştiu şi eu că acea ţară sau acele ţări pot în extremis să fie convinse să nu se opună, printr-o decizie politică. Într-adevăr, cumva, preşedintele, furând startul, a zis dacă iese bine, iese bine, bravo; dacă iese prost, ia să zic eu că e din cauza Guvernului!", a mai declarat Victor Ponta.

Premierul a mai precizat că nu i-a răspuns preşedintelui la scrisoarea în care solicita adoptarea unor măsuri cu privire la Schengen, din lipsă de timp.

„Nu i-am răspuns la scrisoare, fiindcă nu am avut timp. Să legi o procedură tehnică de una politică e greşit, înseamnă că nu mai intrăm niciodată în Schengen. Oficial, argumentele lor sunt legate de MCV, dar să spui că acesta nu e bun, nici Comisia Europeană nu face acest lucru”, a afirmat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor