Mignon: Sunt pentru aderarea României la Schengen; nu rezolvăm problemele dacă închidem frontierele

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.02.2013

Preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon, a declarat luni, în cadrul plenului reunit, că nu poate să fie decât în favoarea aderării României la Schengen, deoarece în opinia lui, problemele nu se vor rezolva dacă frontierele "se vor închide ermetic".

,,Nu pot să uit că sunt francez, sunt parlamentar francez, şi nu pot decât să fiu bucuros de discuţiile pe care partea română le-a avut în Franţa, cu preşedintele Republicii Franceze. Pentru că aţi evocat această problemă, este problema Schengen, cum o denumim noi, pentru un prim pas ar trebui ca spaţiul Schengen să se aplice în aeroporturi. În ceea ce priveşte alte ţări ştiu că sunt oarecum reticente faţă de această măsură. Voi uita poziţia oficială a ţării mele, pe care nu trebuie să o reprezint aici, eu sunt membru al Consiliului Parlamentar al Europei, pe acesta îl reprezint şi în logica care m-a făcut să pledez în 1993 în favoarea României nu pot să fiu decât în favoarea unei măsuri care să aplice Spaţiul Schengen şi ţării dumneavoastră. Nu cred că dacă ne vom închide ermetic frontierele ne vom rezolva problemele", a spus Mignon în cadrul alocuţiunii din plenul reunit, fiind întrebat de grupurile parlamentare ale PDL cum vede soluţia aderării României la spaţiul Schengen la sfârşitul acestui an şi cum apreciează că le va fi garantat cetăţenilor români dreptul la angajare liberă, fără restricţii, pe piaţa comunitară a muncii după 1 ianuarie 2014.

,,De aceea trebuie să ne asumăm şi noi răspunderea şi de aceea am solicitat ţinerea unei dezbateri de urgenţă pe acest subiect în luna ianuarie.(...) Trebuie să facem acest lucru împreună cu Uniunea Europeană care trebuie să-şi asume toate responsabilităţile, iar noi, Consiliul Europei, nu trebuie să încetăm să atragem atenţia populaţiilor noastre, guvernanţilor noştri asupra situaţiilor dramatice pe care le trăiesc aceşti copii, femei şi bărbaţi pentru motive pe care nu reuşim să le rezolvăm", a completat el.

De asemenea, preşedintele APCE a susţinut că statele trebuie să fie bine gestionate şi să nu ajungă în situaţia de a fi la dispoziţia pieţei. ,,Pieţele şi democraţia reprezintă o chestiune fundamentală care este afectată şi de criza financiară. Această criză a arătat slăbiciunea statelor. Soluţia, dar este o opinie personală, chestiunea se poate rezolva la nivel regional, întâi în Europa şi după aceea la nivel mondial. În acelaşi timp ar trebui ca statele să fie bine gestionate şi să nu ajungă în situaţia de a fi la dispoziţia pieţei. Tocmai de aceea susţin mecanismele de stabilitate financiară care au fost puse la punct, cu destulă dificultate, după cum ştiţi, de către Uniunea Europeană", a punctat Jean-Claude Mignon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor