Ţiţeiul Brent cade sub 20 USD pe baril

Sondă
Sondă (MARK RALSTON/AFP/Getty Images)

Săptămâna trecută, preţul futures pentru livrarea din mai a West Texas Intermediate (WTI), indicele de referinţă al petrolului brut din SUA, a scăzut în teritoriu negativ pentru prima dată în istorie, ajungând până la -37,63 USD per baril.

Costul pe futures al petrolului brut Brent pentru livrare în iunie 2020 la bursa ICE din Londra a scăzut cu 6,8% - până la 19,99 USD pe baril, în tranzacţiile de luni dimineaţă.

Contractele futures din iulie pentru ţiţeiul Brent din Marea Nordului a scăzut cu aproape 6%, până la 23,23 USD înainte de a reveni uşor la 23,43 USD. Futures pentru iunie la petrolul WTI au scăzut cu 15,5%, până la 14,31 USD pe baril.

În acelaşi timp, preţul contractelor future pentru Brent în iunie a scăzut cu 5,55% - până la 20,25 USD pe baril.

Totodată, referinţa americană West Texas Intermediate a scăzut cu 15% la 14,39 USD un baril în tranzacţionarea de după-amiază din Asia.

Producătorii de petrol, în special în Statele Unite, au fost puternic afectaţi de căderea abruptă a cererii globale care a apărut atunci când pandemia de virus Wuhan a aruncat în haos industria transportului aerian şi a desfiinţat practic alte forme de călătorie, pe măsură ce restricţiile la mişcare au izolat oamenii în case.

Pe 20 aprilie, preţul futures pentru livrarea din mai a ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) a stabilit un nou record, de la aproape 18 USD pe baril până la zero şi trecând pe teritoriu negativ.