Ţiţeiul se prăbuşeşte din nou, în ciuda acordului OPEC+

Sonde petroliere
Sonde petroliere (youtube.com)

Preţurile petrolului au căzut din nou marţi, anulând complet câştigurile obţinute după anunţarea, duminică, a acordului ţărilor OPEC de a tăia producţia.

Evoluţia pare să survină ca urmare a reducerii aşteptărilor cu privire la creşterea economică la nivel mondial de către FMI şi a războiului comercial lansat de saudiţi.

Ţiţeiul WTI a scăzut sub 20 USD şi ţiţeiul Brent sub 30 USD şi un indicator cheie al stării de sănătate a pieţei petrolului este cel mai slab în ultimii zece ani, pe măsură ce contractele futures se derulează şi stocurile cresc.

Mai simplu spus, această reacţie a pieţei este o indicaţie a excesului de ofertă.

"Există o îngrijorare generală legată de oferta excesivă şi cu privire la faptul că reducerea nu va fi suficient de mare", a declarat Phil Flynn, analist principal de piaţă al Price Futures Group Inc., citat de Zerohedge. „Reducerea nu va face mare lucru până la sfârşitul lunii.”

Economia se sufocă de prea mult ţiţei şi va rămâne fără capacitate de păstrare în decurs de o lună, potrivit gigantului Gunvor Group, iar Scott Sheffield de la Pioneer a avertizat că depozitele Cushing vor fi pline în 4-5 săptămâni.