Ţiţeiul Brent cade din nou, sub 30 USD barilul. Cresc temerile de recesiune

(Captură Foto)

Preţurile petrolului brut s-au stabilit sub 30 USD pe baril, după ce a devenit evident că pandemia de virus Wuhan va încetini creşterea economică şi cererea de petrol, pe fondul menţinerii divergenţelor privind cota de piaţă dintre Arabia Saudită şi Rusia.

Unele ţări - inclusiv Statele Unite şi Canada - împreună cu naţiunile din Europa şi Asia, iau măsuri dure pentru a stăvili pandemia de virus Wuhan, care a ucis deja 7.500 de oameni.

Numeroase guverne au cerut populaţiei să-şi restricţioneze acţiunile, şi au decretat închiderea companiilor, reducând cererea de combustibil.

Contractele future pe ţiţei Brent au scăzut cu 1,32 USD stabilindu-se la 28,73 USD, prima oară când indicele de referinţă a ajuns sub 30 USD pe baril din 2016.

Pentru WTI preţul s-a stabilit la 26,95 USD barilul.

Pe fondul pierderii cererii din cauza pandemiei, Arabia Saudită şi Rusia rămân prinse într-un război al preţurilor care a izbucnit după ce negocierile au eşuat să ajungă la un acord privind diminuarea producţiei pentru a ţine preţurile relativ constante, pe fondul căderii cererii pe piaţa chineză - la acel moment. Între timp, economiile ţărilor europene şi SUA au înregistrat de asemenea probleme pe fondul creşterii focarelor de virus Wuhan.

Ministerul Energiei saudite a declarat marţi că exporturile Regatului vor creşte în lunile următoare la peste 10 milioane de barili pe zi.

Statele Unite au afirmat că vor profita de preţul scăzut al petrolului pentru a-şi umple rezerva strategică de petrol (SPR). Alte ţări şi companii planifică măsuri similare pentru umplerea depozitelor.

Tarifele pentru depozitarea petrolului în principalele centre comerciale de tranzacţionare din Japonia până în Africa de Sud şi Statele Unite sunt în creştere, în timp ce milioane de barili de petrol neconsumat ajung pe piaţă zilnic.