Petrolier iranian lovit de rachete lângă un port saudit

Tanc petrolier iranian atacat cu rachete în Marea Roşie
Tanc petrolier iranian atacat cu rachete în Marea Roşie (Twitter)

Multe întrebări au rămas fără răspuns la începutul zilei de vineri, după ce un atac asupra unui petrolier iranian din Marea Roşie a ridicat brusc preţul la ţiţei.

Episodul marchează ultimul atac asupra infrastructurii industriei petroliere din Orientul Mijlociu, o zonă din ce în ce mai volatilă.

Potrivit New York Times, un incendiu a izbucnit pe un tanc petrolier iranian situat la aproximativ 100 de km de portul Jeddah, după ce cele două rezervoare majore ale tancului au fost lovite de rachete, provocând o deversare masivă de ţiţei.

Niciun membru al echipajului nu a fost rănit, iar nava este în stare stabilă, potrivit presei de stat iraniene.

Compania Naţională de Petrol Iraniană, care deţine nava, a declarat că vasul a fost lovit la ora locală 5:00 şi 5:20. Oficialii iranieni au declarat vineri că incidentul a fost „un act terorist”, dar au insistat că nava a suferit pagube minime şi că doar o cantitate mică de petrol s-a vărsat. De asemenea, iranienii au negat faptul că nava ar fi luat foc, în ciuda fotografiilor care arătau incendiul.

Mass-media iraniană a declarat că „experţii” investighează încă motivul exploziei, deşi presa de stat iraniană a învinuit Arabia Saudită. Între timp, Regatul Saudit a negat orice responsabilitate pentru atac. Cu toate acestea, potrivit altor rapoarte, Compania Naţională de Petrol Iranian a negat faptul că Arabia Saudită, inamic regional al Iranului în regiune, a fost în spatele atacului şi a dat vina pe Israel.

Un al semn de întrebare a apărut atunci când Iranul a declarat că o navă numită Sabiti a fost lovită. Dar website-ul de urmărire a navei arată că vasul nu a transmis date despre locaţia sa de la mijlocul lunii august.

Mass-media de stat a publicat fotografii cu Sabiti după atac, dar nava nu părea avariată.

Acesta nu este primul atac asupra unui tanc petrolier din regiune în acest an.

Iranul a fost acuzat de torpilarea unor petroliere aparţinând unor companii de transport maritim japoneze şi panameze într-un incident care nu a fost explicat pe deplin nici până acum.

Iranul a fost acuzat, de asemenea, de un atac asupra unei instalaţii aparţinând companiei Aramco pe teritoriul Arabiei Saudite (se presupune că atacul a fost efectuat cu drone şi rachete de croazieră).

Preţurile petrolului au crescut brusc la ştirea atacului. Preţul pentru contractele futures la ţiţeiul Brent a crescut cu 2% la începutul zilei de vineri, trimiţându-l înapoi peste 60 USD pe baril, un nou nivel maxim, pentru octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe