Rusia se supără pe OPEC, preţul ţiţeiului este afectat

Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului
Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului (Captură Foto)

După o îmbunătăţire a relaţiilor dintre OPEC şi Rusia tensiunile au escaladat brusc vineri, după ce Moscova a refuzat să sprijine reducerea masivă a producţiei pentru a face faţă situaţiei generate de focarul de virus Wuhan.

OPEC a răspuns eliminând toate limitele producţiei sale, lucru ce a determinat căderea preţului la ţiţei cu 10%, acest lucru generând temerile privitoare la repetarea unei situaţii asemănătoare din 2014, când Arabia Saudită şi Rusia au încercat să intre în competiţie cu producătorii de ţiţei de şist din SUA, care nu acceptaseră reducerea producţiei.

Ţiţeiul Brent a pierdut aproximativ o treime din valoarea sa în acest an, ajungând la 45 USD per baril, cel mai mic preţ din 2017, punând bugetele naţiunilor exportatoare şi multe companii petroliere sub tensiune.

„De la 1 aprilie, nici ţările membre OPEC, nici ţările nemembre OPEC nu mai au restricţii”, a declarat vineri ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, reporterilor după discuţiile maraton ţinute la sediul OPEC de la Viena.

Ministrul saudit al Energiei, Prinţul Abdulaziz bin Salman, a declarat reporterilor, când a fost întrebat dacă regatul intenţionează să crească producţia: „Vă voi lăsa să ghiciţi".

Eşecul discuţiilor poate avea implicaţii pe termen lung, deoarece liderul OPEC - Arabia Saudită - şi Rusia au folosit, potrivit Reuters, discuţiile pentru a construi un parteneriat politic mult mai larg în ultimii ani, după ce au sprijinit efectiv tabere opuse în războiul din Siria.

Discuţiile s-au prăbuşit după ce OPEC a cerut ultimativ Rusiei, joi, să accepte un acord cu reduceri mult mai mari decât cele preconizate.

Previziunile pentru creşterea cererii pentru 2020 au fost reduse, dar Moscova a susţinut mult timp că este prea devreme pentru a evalua impactul. Surse au declarat că Novak a transmis acelaşi mesaj vineri.

Miniştrii OPEC au declarat, joi, că au sprijinit reduceri de 1,5 milioane de barili pe zi până la sfârşitul anului 2020, în plus faţă de cele existente de 2,1 milioane bpz. Asta ar fi însemnat eliminarea de pe piaţă a unui număr de aproximativ 3,6 milioane bpz sau 3,6% din oferta globală.

Moscova a respins propunerea vineri, afirmând că este dispusă doar să extindă reducerile existente la de 2,1 milioane bpz, care urmau să expire la sfârşitul lunii martie.

OPEC a spus că este totul sau nimic, şi, prin urmare, toate constrângerile vor expira la sfârşitul lunii, ceea ce înseamnă că membrii OPEC şi producătorii non-OPEC pot, în teorie, să producă în voie pe o piaţă deja tulburată de supra-producţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie