Theresa May: Lipsa unui acord cu UE privind Brexitul „nu va fi sfârşitul lumii”

Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)
Andrei Popescu
28.08.2018

Premierul britanic Theresa May a afirmat că eşecul obţinerii unui acord cu Uniunea Europeană înainte ca Marea Britanie să iasă din bloc în 2019 „nu ar fi sfârşitul lumii”, a precizat marţi Sky News.

Comentariile lui May, adresate reporterilor în timp ce se afla în drum spre Africa cu scopul de a îmbunătăţi legăturile comerciale ale ţării sale înaintea Brexitului din martie 2019, au fost făcute după ce ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond a declarat săptămâna trecută că ieşirea Marii Britanii din bloc fără un acord va afecta finanţele publice, potrivit Reuters.

Înaintea sosirii sale de marţi în Africa de Sud, May a declarat că previziunile citate de Hammond au expirat.

„Cred că atunci când [previziunile menţionate de Hammond] au fost făcute publice, am explicat foarte clar că acele cifre reprezentau o estimare care se afla încă în lucru în acel moment”, a declarat ea, conform Sky.

May a repetat comentariile directorului Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care a susţinut că ieşirea Marii Britanii din UE fără un acord „nu va fi o plimbare în parc” dar nici „sfârşitul lumii”.

Hammond a fost criticat de unii parlamentari din Partidul Conservator puternic divizat al lui May pentru că a declarat săptămâna trecută – în ziua în care guvernul a publicat planurile de urgenţă pentru situaţia în care nu se încheie un acord privind Brexitul – că un astfel de scenariu ar putea însemna că împrumuturile vor fi cu aproximativ 102,02 miliarde de dolari mai mari pe an, în 15 ani, în condiţiile în care economia ar creşte mai lent.

May speră să încheie cu blocul european un acord „favorabil afacerilor” în privinţa chestiunii esenţiale a comerţului, chestiune care a divizat partidul său între cei care doresc o separare definitivă de UE şi cei care, precum Hammond, doresc să menţină relaţii strânse cu Uniunea.

Totuşi, în comentariile adresate reporterilor în drumul său spre Africa, May a repetat un avertisment, şi anume că un Brexit fără acord este mai bun decât un Brexit cu un acord prost.

„Cred că este indiscutabil că guvernul se pregăteşte pentru lipsa unui acord din cauză că nu ştim care va fi rezultatul [negocierilor]”, a declarat May.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor