“UE nu se mai poate baza pe SUA pentru securitatea sa”, susţine Macron

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său francez Emmanuel Macron îşi strâng mâinile la finalul unei conferinţe de presă desfăşurată dupa o întâlnire la Palatul Elysee din Paris, 13 iulie 2017.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său francez Emmanuel Macron îşi strâng mâinile la finalul unei conferinţe de presă desfăşurată dupa o întâlnire la Palatul Elysee din Paris, 13 iulie 2017. (Alain Jocard/AFP/Getty Images)

Într-un discurs de 90 de minute ţinut la Conferinţa Anuală a Ambasadorilor, ce a avut loc luni în Paris, preşedintele francez Emmanuel Macron s-a concentrat pe o serie de probleme presante legate de viitorul Europei, Brexit şi Siria.

Preşedintele francez a cerut să se conceapă o nouă politică privind securitatea Uniunii Europene, precizând că aceasta nu ar mai trebui să depindă de SUA în ceea ce priveşte problemelor legate de apărare.

“Europa nu se mai poate baza pe SUA pentru securitatea sa. Depinde de noi să garantăm securitatea europeană”, a subliniat Macron.

Macron a dezaprobat “izolaţionismul agresiv al preşedintelui american Donald Trump”, deplângând faptul că “partenerul cu care Europa a construit noua ordine a multilateralismului postbelic pare să îşi întoarcă spatele de la această istorie comună”.

De asemenea, Macron a cerut relaţii deschise şi constructive între Washington şi Bruxelles, care considereă că ar trebui construite prin eforturile comune ale tuturor membrilor UE.

“Întrebarea nu este dacă îl iau de braţ pe Trump la următorul summit internaţional. Întrebarea este ceea ce vom reinventa?” a susţinut el.

În mod specific, Macron a subliniat importanţa transformării UE într-un bloc mai “suveran” şi a promis să facă mai mult pentru a contracara naţionalismul tot mai răspândit din Europa.

Preşedintele francez a declarat că este necesar ca Franţa să construiască un “parteneriat strategic” cu Rusia şi Turcia, ţinând cont că ambele ţări sunt importante pentru securitatea colectivă şi trebuie să fie legate de Europa. Macron a cerut Europei să lanseze, în special cu Moscova, un nou dialog privind securitatea cibernetică, armele chimice şi alte zone ale securităţii.

În plus, Macron a afirmat că Franţa ar trebui să conducă acţiunile de adoptare a unor reforme în sânul UE pentru că acest stat “plăteşte preţul a câteva decenii în care Europa a devenit delicată, slăbită şi nu a făcut suficiente sugestii”.

“China şi SUA cred că Europa este o putere cu o independenţă similară precum a lor? Nu este cazul”, a mai adăugat preşedintele francez.