Terapia florală Bach: o metodă naturală de echilibrare mentală şi emoţională

Mergeţi cu picioarele goale prin iarba udă de rouă, pentru stimularea circulaţiei.
Mergeţi cu picioarele goale prin iarba udă de rouă, pentru stimularea circulaţiei. (Chris Jackson / Getty Images)
Nina Cîmpeanu
03.07.2013

Terapia florală Bach este o metodă naturală de echilibrare mentală şi emoţională, care stimulează capacitatea proprie a organismului de a se vindeca.

În 1930, Dr.Bach punea bazele unui nou sistem de terapie cu ajutorul plantelor, ghidându-se după principiul ,, tratează pacientul şi nu boala'' deoarece fiecare persoană este o fiinţă umană unică şi irepetabilă. A constatat ca starea sufletească şi motivaţia pot avea efect direct asupra sănătăţii şi că adevărata cauză a suferinţelor umane se află în planul mental-emoţional al fiecăruia dintre noi.

Este deci o terapie holistică care priveşte omul ca întreg, urmărindu-se obţinerea unei armonii între trup, minte şi spirit.

Trecând printr-o experienţa dramatică, Dr. Bach a renunţat la cariera de medic şi homeopat renumit şi s-a mutat la ţară, într-un sătuc în mijlocul naturii, la Mount Vernon, în apropiere de Oxford, unde şi-a petrecut 8 ani în căutarea unui sistem natural, uşor de folosit, care să vindece sufletele oamenilor.

Aşa au apărut cele 38 de remedii florale care îi poartă numele şi care, în opinia sa, acoperă toate stările emoţionale negative pe care o persoana le-ar putea experimenta. Primele remedii florale au fost preparate din roua colectată dimineaţa, din inflorescenţele unor plante, de regulă din flora spontană şi conservată apoi cu alcool. A fost convins că prin radiaţia electromagnetică a soarelui, roua se impregnează cu intreaga energie pură, nealterată şi vindecătoare a florii. Remediile florale Bach acţionează la nivel vibrational, energetic. Vibraţia plantei rezonează cu vibraţia celulelor umane, corectând erorile existente.

Folosite curent în toată lumea, cele 38 de remedii florale Bach originale sunt structurate în 7 grupe în funcţie de manifestarea mental-emoţională vizată.

Ele acţionează restabilind echilibrul interior în: eliminarea stresului, atacuri de panică, stări de frică, timiditate, anxietate, stări obsesionale, gelozie, suspiciune, oboseală, insomnie, dezamăgire, depresie, resentimente, disperare, îmbunătăţirea capacităţii de decizie, lipsa încrederii în sine, teama de eşec, teama de singurătate, posesivitate, intoleranţa, inflexibilitate, schimbările emoţionale din perioada adolescenţei, a sarcinii, a sindromului premenstrual, a menopauzei, recuperare emoţională după divorţ, decesul unei persoane dragi, şoc,etc.

Dezechilibrul apare mai întâi în corpul energetic, de aceea în procesul de prevenire şi vindecare a bolii, accentul trebuie să cadă pe suflet, minte şi emoţii. Această terapie este adaptată fiecărui tip de personalitate, stare emoţională, sentiment (ură, invidie, gelozie).

Este o metodă naturală, lipsită de toxicitate, nu crează dependenţă şi nu interacţionează cu alte medicamente sau tratamente, indicată pentru adulţi, copii, animale de companie, plante şi pentru fiecare etapă de viaţă, inclusiv în timpul sarcinii şi alăptării.

Remediile florale pot fi un minunat instrument în călătoria spre cunoaşterea de sine şi în evoluţia spirituală prin descoperirea părţilor pozitive ale personalităţii noastre.

Nina Cîmpeanu este licenţiată în psihiatrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor