Televiziunea japoneză NHK va filma cu o cameră 8K planeta Marte

Misiunea spaţială MMX
Misiunea spaţială MMX (JAXA/NHK)

Agenţia spaţială japoneză (JAXA) şi televiziunea publică japoneză (NHK) vor elabora camera Super Hi-Vision, pentru a realiza imagini 4K şi 8K în spaţiu în cadrul misiunii MMX (Martian Moons exploration) a JAXA.

Aceasta va fi prima dată în istorie când vor fi realizate imagini de înaltă definiţie 8K în imediata apropiere a planetei Marte şi a celor două luni ale sale - Phobos şi Deimos. Combinând datele zborurilor reale ale navei spaţiale MMX şi imaginile luate de camera Super Hi-Vision, va fi recreată explorarea navei MMX în jurul lui Marte şi a lunilor sale (sistemul marţian), la 300 de milioane de kilometri de distanţă de pe Terra.

JAXA dezvoltă în prezent nava spaţială MMX care va fi lansată în 2024 cu scopul de a clarifica originea lunilor marţiene şi procesul evolutiv al sistemului marţian, potrivit unui comunicat. MMX este o misiune internaţională de profil înalt care îşi propune să facă observaţii ştiinţifice despre planeta Marte şi cele două luni ale acesteia, precum şi să aterizeze pe Phobos pentru a colecta „nisip” de pe suprafaţa sa.

NHK dezvoltă camera Super Hi-Vision pentru a vizualiza provocările misiunii MMX în imagini de înaltă definiţie şi a le transmite pe scară largă, cu cooperarea JAXA. Imaginile luate la intervale regulate sunt transmise parţial pe Pământ pentru a crea o imagine unitară. Se prevede ca datele imaginilor originale să fie stocate pe un dispozitiv de înregistrare în capsula de întoarcere a misiunii MMX şi returnate pe Pământ.

Articol de referinţă: 8K Camera on the Martian Moons eXploration (MMX) Spacecraft to Take Ultra High Definition Images of Mars