Japonia lansează un satelit NASA pentru măsurarea precipitaţiilor

Racheta japoneză H-2A lansată pe 27 februarie 2014 din centrul spaţial Tanegashima, Japonia, la bordul căreia se află GPM, cel mai performant satelit NASA pentru măsurarea precipitaţiilor.
Racheta japoneză H-2A lansată pe 27 februarie 2014 din centrul spaţial Tanegashima, Japonia, la bordul căreia se află GPM, cel mai performant satelit NASA pentru măsurarea precipitaţiilor. (youtube.com)

Cel mai nou satelit NASA pentru monitorizarea meteo a fost lansat în spaţiu la data de 27 februarie. Misiunea lui este de observa căderile de ploaie şi zăpadă din jurul globului. Satelitul este echipat cu radare foarte precise care permit surprinderea fenomenelor meteo cu o precizie extraordinară.

Observatorul Global Precipitation Measurement (Măsurarea globală a precipitaţiilor) sau GPM este o coproducţie NASA şi JAXA (Agenţia de explorare spaţială a Japoniei) şi a părăsit pământul la bordul unei rachete H-2A din centrul spaţial japonez Tanegashima.

Reprezentanţii oficiali ai misiunii au declarat că GMP va furniza informaţii despre precipitaţiile de pe glob în timp aproape real o dată la 3 ore, îmbunătăţind major viziunea oamenilor de ştiinţă asupra schimbărilor climaterice şi a circuitului apei în natură. [NASA's Rain-Watching GPM Satellite Mission in Pictures (Gallery)

“Acesta ne va furniza cele mai precise şi avansate măsurători ale precipitaţiilor dintre toţi sateliţii NASA de până acum”, a declarat într-o conferinţă de presă luna trecută Dr. Gail Skofronick-Jackson, cercetător în proiectul GMP de la centrul NASA Goddard din centrul de zbor Greenbelt.

Nava spaţială GPM cântăreşte 3850 de kilograme şi va orbita Pământul la o altitudine de 407 kilometri, aproximativ la aceeaşi înălţime cu Staţia Spaţială Internaţională. Va înconjura planeta odată la 93 de minute, completând 16 orbite zilnic.

Satelitul va folosi 2 instrumente: scanner-ul cu microunde şi radarul cu frecvenţă duală pentru precipitaţii – pentru a transmite date despre căderile de ploaie şi ninsoare de la un cerc arctic la celălalt, oferind cercetătorilor date detaliate despre sistemele de furtună şi nori.

“Aceste instrumente vor permite oamenilor de ştiinţă să vadă interiorul norilor”, a anunţat în timpul conferinţei de presă din ianuarie Steve Neeck, vice director asociat pentru programe de zbor a diviziei NASA în Ştiinţele Pământului.

“GMI va detecta totalul precipitaţiilor din toate straturile de nori, inclusiv, pentru prima oară, căderile uşoare de ploaie şi ninsoare. Radarul cu frecvenţă duală va efectua măsurători 3D detaliate a structurilor şi frecvenţelor precipitaţiilor, precum şi a mărimii picăturilor” a mai adăugat acesta.

GPM va servi de asemenea ca ancoră pentru o reţea internaţională de sateliţi meteo , printre care unii au fost lansaţi deja pe orbită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură