Teheranul ameninţă că va distruge o bază militară americană şi Tel Aviv-ul dacă Trump “face o greşeală”

Un oficial senior al guvernului iranian a declarat sâmbătă că Teheranul este pregătit să atace Tel Aviv-ul şi să distrugă o bază militară americană în Bahrain dacă preşedintele Donald Trump va ordona o lovitură militară împotriva Iranului.
Amir Ali Hajizadeh, şeful diviziei aerospaţiale a Gărzilor Revoluţionare ale Iranului.
Amir Ali Hajizadeh, şeful diviziei aerospaţiale a Gărzilor Revoluţionare ale Iranului. (Captură Foto)

Mojtaba Zonour, membru al Comisiei iraniene pentru Securitate Naţională şi Politică Externă şi fost oficial al Gărzilor Revoluţionare Islamice, a declarat că Iranul ar putea folosi rachete pentru a bombarda capitala israeliană Tel Aviv în mai puţin de câteva minute, a susţinut agenţia iraniană semi-oficială de stat Fars.

Zonour a declarat, de asemenea, că Teheranul va distruge o bază militară americană în Bahrain, “dacă inamicul face o greşeală”.

Zonour a făcut aceste remarci în timpul unui exerciţiu militar al Gărzilor Revoluţionare ce a implicat rachete şi sisteme radar şi care a avut loc în provincia nord-iraniană Semnan.

De altfel, remarcile sale au avut loc la o zi după ce Administraţia preşedintelui american Donald Trump a impus noi sancţiuni împotriva Iranului, vizând aproximativ 24 de persoane, ca o retribuţie pentru recentul test cu rachetă balistică desfăşurat de Teheran. Sancţiunile afectează, de asemenea, câteva companii din Golful Persic până în China.

Iranul a testat o rachetă balistică de rază medie cu o săptămână în urmă, încălcând rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU ce interzice dezvoltarea de rachete capabile să transporte dispozitive nucleare. Teheranul a declarat că testul nu a încălcat rezoluţia ONU din 2015.

Generalul Amir Ali Hajizadeh, şeful diviziei aerospaţiale a Gărzilor Revoluţionare, a avertizat de asemenea SUA, în weekend, să nu se implice.

Hajizadeh a declarat că răspunsul Washingtonului la recentele teste iraniene de rachete este un “pretext pentru a-şi arăta animozitatea faţă de noi. Noi depunem eforturi continue să apărăm securitatea ţării şi dacă inamicul îndrăzneşte să facă vreo greşeală, rachetele noastre vor ateriza la ei”.

Trump şi-a exprimat opoziţia faţă de acordul nuclear încheiat cu Iranul într-un interviu la emisiunea Bill O'Reilly Sunday, difuzată de Fox News Channel, declarând că este cel mai prost acord pe care l-a văzut vreodată.

“Cred că este o ruşine că am încheiat un astfel de acord. Dacă ai de gând să o faci, atunci încheie un acord bun”, a precizat preşedintele american.