SUA: Testarea de rachete balistice de către Iran este „absolut inacceptabilă”

SUA a avertizat Iranul că cel mai recent test al său al unei rachete balistice cu rază lungă este „absolut inacceptabil” şi reprezintă un act ce încalcă acordul nuclear dintre Teheran şi marile puteri.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

Noul ambasador american la ONU, Nikki Haley, a emis avertismentul marţi, după o întâlnire cu uşile închise la Consiliul de Securitate al ONU. Întâlnirea a fost convocată de SUA pentru a se discuta testarea rachetei.

„Am confirmat că Iranul a testat duminică, 29 ianuarie, o rachetă de mărime medie. Acest lucru este absolut inacceptabil”, a declarat Haley reporterilor în New York.

Ea a contestat afirmaţia Iranului că rachetele sale nu reprezintă o încălcare a unei rezoluţii adoptate de ONU după semnarea acordului nuclear iranian în 2015. Teheranul a susţinut în repetate rânduri că rachetele sale sunt dezvoltate pentru apărare şi că nu intenţionează să plaseze focoase nucleare pe ele.

„Ei stiu că nu trebuie să desfăşoare teste cu rachete balistice” ce pot transporta focoase nucleare, a precizat Haley.

Ea a adăugat că testul din 29 ianuarie a implicat o rachetă capabilă să transporte o încărcătură de 500 kg pe o distanţă de 300 km, reprezentând astfel o încălcare a acordului nuclear.

Iranul încearcă să convingă lumea că „este cuminte”, a declarat Haley, dar „voi spune oamenilor lumii că ar trebui să fim alarmaţi de acest lucru”.

„SUA nu este naivă. Nu vom sta indiferenţi. Suntem hotărâţi să îi facem să înţeleagă că acest lucru nu îl vom accepta niciodată”, a susţinut Haley.

În plus, Haley a menţionat că SUA doreşte să oprească livrările de tehnologie pentru rachete către Teheran.

„Nicio ţară nu ar trebui să furnizeze Iranului niciun tip de tehnologie ce le-ar permite să facă acest lucru”, a precizat ea.

Consiliul de Securitate al ONU, totuşi, nu a susţinut în mod oficial punctele de vedere ale lui Haley. Consiliul a cerut un raport asupra lansării rachetei iraniene din partea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi a unui comitet ONU însărcinat cu probleme legate de Iran, a declarat ambasadorul britanic Matthew Rycroft.

Rycroft a declarat că membrii consiliului sunt foarte îngrijoraţi în legătură cu lansarea rachetei iraniene, care a fost confirmată.

SUA şi unii dintre aliaţii săi europeni susţin că o interdicţie îndelungată aplicată de ONU împotriva testării de către Iran a rachetelor capabile să transporte focoase nucleare a fost confirmată şi extinsă de acordul nuclear semnat în 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe