Ţările blocului UE se pregătesc de un Brexit fără acord şi un potenţial "haos"

O pancartă cu un mesaj anti-Brexit (Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images)
A.P.
12.10.2020

Statele membre ale UE încep să se gândească la strategii în cazul unui Brexit fără acord, inclusiv posibila reluare a negocierilor cu Marea Britanie după expirarea termenului.

O sursă diplomatică de rang înalt dintr-un stat membru influent a declarat că există riscul ca cele două părţi să fie prea puţin dispuse să negocieze pentru a obţine un acord înainte de termen.

"Vom avea o perioadă de haos, dar dacă trebuie să vedem cum evoluează lucrurile şi cât de mult doare înainte ca politicienii să-şi vină în fire, atunci aşa să fie", a menţionat diplomatul.

O altă sursă a UE a insistat asupra faptului că nu se vor mai relua negocierile comerciale cu Bruxelles-ul în urma unei ieşiri fără acord. În schimb, Marea Britanie ar fi forţată să încheie acorduri bilaterale cu ţările membre individual, pentru a atenua impactul economic.

Comisia Europeană a cerut un rol de coordonare a acestor acorduri bilaterale pentru a se asigura că ele nu aduc atingere intereselor altor state membre. Alte surse au declarat că, în cele din urmă, negocierile comerciale dintre Marea Britanie şi UE ar trebui reluate cu Comisia Europeană, care se ocupă de negocieri în numele blocului.

Dar Bruxelles-ul a avertizat că Regatul Unit se va confrunta cu exact aceleaşi cerinţe asupra condiţiilor de concurenţă echitabile atunci când se vor întoarce la masa negocierilor. Singura diferenţă ar fi că Marea Britanie ar avea parte de mai puţină bunăvoinţă şi capital de negociere.

Boris Johnson a declarat că se va retrage din discuţiile despre Brexit dacă un acord nu este la orizont la summitul UE din 15 octombrie, înainte de termenul limită al UE la sfârşitul lunii. Ameninţarea nu este luată în serios la Bruxelles.

Premierul a promis că va rămâne în contact regulat cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, pe măsură ce negocierile se îndreaptă spre final.

Se aşteaptă ca Michel Barnier să evite să fie prins în detaliile potenţialelor compromisuri la Consiliul European, în special cele cu privire la drepturile de pescuit, unde UE a renunţat la poziţia sa iniţială de negociere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor