Marea Britanie încheie un acord comercial masiv cu Japonia

Ministrul britanic de externe Boris Johnson.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson. (Captură Foto)

Marea Britanie şi Japonia au încheiat vineri un acord de principiu pentru un pact comercial post-Brexit. Iniţiativa configurează cel mai mare asemenea acord încheiat de britanici până acum, potrivit CNBC.

Anunţul a fost făcut de guvernul conservator al lui Boris Johnson ca „un moment istoric” şi apare în perioada în care Marea Britanie, a cărei economie a fost dur lovită de pandemia virusului Wuhan, încearcă să construiască noi acorduri cu principalii parteneri comerciali din Uniunea Europeană.

Departamentul de Comerţ din Marea Britanie a transmis că firmele britanice vor beneficia de tarife zero pentru 99% din exporturile către Japonia.

Se preconizează că acest acord va ajuta la creşterea volumului comercial dintre cele două ţări cu circa 19,5 miliarde dolari.

Acordul ar trebui să intre în vigoare la finalul anului.

Premierul britanic Boris Johnson declara anterior în acest an că Marea Britanie ar putea deveni „Superman” în comerţul global, după ce va încheia acorduri comerciale lucrative în urma separării de Uniunea Europeană în luna ianuarie.

Numeroşi critici ai guvernului Boris Johnson atrag atenţia că noile eventuale acorduri nu vor suplini imediat pierderea suferită de economia britanică după Brexit, cu toate acestea, este improbabil ca acest lucru să afecteze guvernul britanic al controversatului Boris Johnson, având în vedere scorul decisiv cu care a câştigat ultimele alegeri, care i-a dat posibilitatea să îşi ducă la capăt promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE.