Şeful Comisiei Europene: Şansele unui acord privind Brexitul scad zilnic

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Getty Images)

Şeful Comisiei Europene a declarat, miercuri, că şansele de a ajunge la un acord comercial cu Marea Britanie se micşorează în fiecare zi, deoarece guvernul britanic împinge măsuri care ar încălca tratatul de separare

Guvernul britanic a anunţat săptămâna trecută un proiect legislativ despre care recunoaşte că va încălca obligaţiile legale internaţionale şi va submina părţi din acordul de divorţ pe care l-a semnat înainte ca Marea Britanie să părăsească oficial Uniunea Europeană, în ianuarie.

Bruxellesul doreşte ca premierul Boris Johnson să renunţe la ceea ce este cunoscut sub numele de proiectul de Legea Pieţei Interne, spunând că ar putea submina discuţiile privind viitoarele aranjamente comerciale înainte ca Marea Britanie să părăsească orbita UE în momentul în care perioada de tranziţie se încheie în decembrie.

Boris Johnson a refuzat.

„Cu fiecare zi care trece, şansele unui acord în timp util încep să se estompeze”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Într-un discurs adresat Parlamentului European, ea a spus că acordul de divorţ „nu poate fi modificat, neglijat sau neaplicat unilateral”.

"Aceasta este o chestiune de drept, încredere şi bună credinţă ... Încrederea este fundamentul oricărui parteneriat puternic", a afirmat aceasta.

UE se teme de un Brexit dezordonat dacă nu sunt convenite condiţiile relaţiei comerciale. Foştii premieri britanici considerau şi ei că încălcarea legii este un pas extrem care subminează reputaţia ţării.

Dar Johnson a declarat că noul proiect de lege este esenţial pentru a contracara ameninţările „absurde” ale Bruxelles-ului, inclusiv ca Londra să fie obligată să pună bariere comerciale între Marea Britanie şi provincia irlandaeză de Irlanda de Nord şi că UE ar impune o blocadă alimentară. Astfel de paşi, a spus el, ar ameninţa unitatea Regatului Unit.

Întrebat miercuri dacă UE negociază cu bună-credinţă, Johnson a afirmat: „Nu cred că sunt”. „Poate că îmi vor dovedi că suspiciunile sunt fără temei”, a declarat Johnson.

Legea privind piaţa internă este dezbătută de parlamentul britanic, unde Johnson se confruntă cu opoziţia unor membri ai partidului său conservator.

Richard Keen, consilierul juridic al Scoţiei din guvernul britanic, şi-a prezentat demisia lui Johnson din cauza planului de încălcare a dreptului internaţional, a raportat BBC miercuri.

Surse diplomatice ale UE au declarat pentru Reuters că, dacă proiectul de lege ar fi adoptat în forma actuală, Bruxelles-ul susţine că nu poate colabora cu Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe