Tăriceanu: Pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net. Trebuie făcută o corecţie

Ordonanţa de urgenţă privind pensiile speciale pe care se pregăteşte să o adopte Guvernul Tudose poate a corecta o "anomalie" din sistem, susţine preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
31.07.2017

Legea aflată în vigoare introduce "o distorsiune majoră" în sistemul de pensii, astfel că trebuie luate măsuri pentru a îndrepta situaţia, a declarat luni, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

"Un alt subiect de interes în discuţia noastră a fost legea pensiilor speciale, proiectul, mai bine-zis. Prim-ministrul împreună cu ministrul Muncii şi ceilalţi membri din Guvern au prezentat câteva chestiuni de principiu. Şi cea mai importantă se referă la următorul lucru: astăzi, legea, aşa cum funcţionează, introduce o distorsiune majoră în sistemul de pensii şi o anomalie. Adică, pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net pe care îl are angajatul respectiv. Nu există nicăieri, din ce ştim noi, un astfel de sistem în funcţiune care să fie sustenabil. Prin urmare, trebuie făcută o corecţie", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpers.

Şeful Senatului a atras atenţia că principiul prezentat de premierul Mihai Tudose este acela ca "pensia să nu poată, sub nicio formă, să depăşească salariul".

"Ca să fie clar pentru toată lumea: nu se micşorează nicio pensie din cele care sunt în momentul de faţă, dar această rezolvare a problemei este urgentă, pentru că, altfel, impactul pe buget, pe bugetul de asigurări sociale pe anul viitor va fi unul care, sigur, nu va mai putea fi susţinut şi nu e normal să continuăm cu această anomalie care, în prezent, din păcate, funcţionează. Mă refer la faptul că sunt pensii mai mari decât salariile pe care le obţin cei care intră în pensionare", a adăugat Tăriceanu.

Cu o zi în urmă, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, anunţa că Guvernul va adopta în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă privind pensiile speciale, care nu vor mai creşte în funcţie de creşterea veniturilor celor aflaţi în activitate, ci vor fi ajustate doar cu rata inflaţiei. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor